C tillbaka i den visionslösa konsensusfållan | Stockholms Fria
Lennart Fernström

Inledare


Lennart Fernström
Fria Tidningen

C tillbaka i den visionslösa konsensusfållan

Så blev det som väntat. Efter några veckor gick centerns partiledning in och förde tillbaka partiet in i konsensusfållan. Att den i grunden konservativa, och ibland lätt brunfärgade, centerrörelsen inte gillade förslaget till nytt partiprogram är inte så förvånande. Statlig styrning av vilka familjeformer folk ska leva i, utestängande av personer som inte staten tycker passar här, tvång mot 15-åringar att aktivt delta i verksamheter som de inte vill vara i och inte kan påverka, ekonomiskt gynnande av rikas barn och så vidare är typisk konservativ centerpolitik lika väl som socialdemokratisk och moderat politik.

Och tycker centerrörelsen så ska den förstås ta ett annat program än det som idégruppen föreslagit.

Det som är så trist och fördummande är den diskussion som förs i medier, där allt som går utanför de stora partiernas konsensustänk framställs som extremt. Där varje parti eller politiker som uttrycker en vision framställs som, för att använda Mats Knutssons ord, en som inte förstått de politiska realiteterna.

Är det konstigt att politikerföraktet och SD växer när alla andra är konturlösa kopior av varandra? Det politiken behöver är en massa visioner om hur vi vill ha vårt samhälle, inte sju kopior av samma parti. Och det som världen behöver är samhällen som inte stänger ute folk och där var och en själv får bestämma vilken familjekonstellation de vill leva i.

© 2021 Stockholms Fria