Ja till mångfald – nej till vinstuttag i skola, vård och omsorg | Stockholms Fria
Lennart Fernström

Inledare


Lennart Fernström
Fria Tidningen

Ja till mångfald – nej till vinstuttag i skola, vård och omsorg

Vi behöver fler alternativ inom skola, vård och omsorg, men det behövs inga vinstdrivna företag för att skapa de alternativen.

På få politiska områden är förvirringen lika stor som på skolområdet; kommunaliseringen, det fria skolvalet och vinstdrivna skolor blandas ihop som om det var samma sak, samma reform. På sossarnas kongress i helgen späddes förvirringen på ytterligare med ett beslut om alternativt driven skola, vård och omsorg som ingen verkar förstå vad det innebär. Eller snarare, ett beslut som alla kan tolka som de vill.

Klart verkar i alla fall att alla alternativa skolformer fick stryka på foten när vinstmotståndarna skulle tillfredsställas genom beslutet att kommunerna ska ha vetorätt mot alla sorters friskolor. Så blir det lätt när både anhängare och motståndare kopplar ihop friskolor med vinstdrivna skolor. Ett av de största hoten mot friskolor generellt är därför de som nu benhårt försvarar vinster i den så kallade välfärdssektorn.

Vi behöver fler alternativ inom skola, vård och omsorg, men det behövs inga vinstdrivna företag för att skapa de alternativen. Det behövs bara att alternativen tillåts, att friskolereformen i stort blir kvar, men att rätten att ta ut vinst tas bort.

© 2021 Stockholms Fria