Debatt


Lena Meigård
Stockholms Fria

Ät vegetariskt för en hållbar värld

VEGETARISKT Människan står inför utmaningen att skapa en hållbar värld. Vad kan vi göra för att klara denna utmaning? Det globala uttaget av resurser från naturen har nått en all time high och trots detta lever en stor del av mänskligheten i fattigdom utan tillräckligt med näring, utan rent vatten och annat som vi i den rika världen tar för givet. I framtiden kommer vi att bli tvingade att ställa om till en värld med minskande resurser. Oljetoppen är på väg med stora steg, haven blir alltmer utfiskade och åkermarken minskar på grund av erosion och en växande befolkning som bygger vägar och bostäder på fullgod jordbruksmark. Jacques Diouf, FN:s chef för FAO, menar att vi måste fördubbla matproduktionen fram till 2050. Redan i dag är runt en miljard människor undernärda.

2008 var ett år av livsmedelskris då tillgången på livsmedel minskade och priserna höjdes. Denna kris fick till följd att 40 miljoner fler fick gå hungriga. Orsakerna till detta var flera, bland annat dåliga skördar, en ökad köttkonsumtion och en ökad efterfrågan på biobränsle.

Om vi ska mota bort hungerspöket menar jag att vi måste minska vår köttkonsumtion. Världens konsumtion av kött lägger beslag på en stor del av den åkermark vi ska använda till att föda en växande befolkning. 90 procent av den soja som EU importerar går till djurfoder. Detta är orimligt eftersom sojabönan är unikt rik på protein jämfört med andra bönor. Sojabönan består till 38 procent av protein och innehåller tillräckligt med aminosyror för att täcka människans behov. Således bör vi äta den direkt och inte låta den gå genom djuren först.

Av all den åkermark som i dag odlas i världen så används omkring 40 procent till uppfödning av djur. Detta faktum kommer inte att vara hållbart i framtiden när vi måste föda en växande befolkning samtidigt som klimatförändringar kommer att medföra ostadigare väder med fler översvämningar och troligen mer torka i redan torra områden. Vi måste troligen ta till radikala åtgärder och minska köttätandet för att därigenom frigöra mark och då vinner vi även på de minskande metanutsläppen.

Slutsatsen blir att vår överdrivna köttkonsumtion hotar den globala livsmedelsförsörjningen samtidigt som den dessutom är oetisk eftersom det mesta av köttet produceras i stora anläggningar där djuren endast ses som produktionsenheter som ska växa så snabbt som möjligt utan att deras grundläggande behov som kännande varelser behöver tillgodoses.

Vegetarisk mat är minst lika god som köttdieten och dessutom behöver du inte ha dåligt samvete.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Är public service-anställda bättre på att googla?

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar.Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon de Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Sargon de Basso är av åsikten att berörda mediekanaler fyller en viktig funktion eftersom han anser att de är de enda som har någorlunda hederlighet och ansvarskänsla. Här delar Jens Ganman med sig av varför han snarare tycker att de statligt stödda mediebolagen helt har spelat ut sin roll.

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2025 Stockholms Fria