Nicholas Nickleby med Teater Accent | Stockholms Fria

Recension


Teater

Nicholas Nickleby

Av: Charles Dickens

Med: Teater Accent

Regi: Linda Krüger

Var: AliasTeatern

När: 29 november–2 december

Stockholms Fria

Nicholas Nickleby med Teater Accent

Ungdomsteatern Accent sätter upp Dickens The adventures of Nickolas Nickleby.

Ungdomsteatern Accent brukar återkomma med en stor föreställning varje år. Årets uppsättning är en dramatisering av Charles Dickens The adventures of Nickolas Nickleby. Romanen publicerades ursprungligen som en serie under perioden 1830–1839.

Pjäsens handling kretsar kring en kamp mellan gott och ont, ett tema som är kännetecknande för Dickens skildringar av 1800-talets London. I centrum står den unge Nickolas Nickleby som måste ta hand om sin familj när denna hamnat i obestånd. De beger sig till huvudstaden och söker upp den girige farbrodern Ralph Nickleby, en procentare som skickar ut sin familj i misären.

Teater Accent har återskapat Dickens verk på ett klassiskt vis och allting utspelar sig enligt manus. För regin står Linda Krüger, som också är konstnärlig ledare för teatern. Den unga ensemblen framför en fin teaterföreställning och ger uttryck för stor talang. Många av dem kommer säkert att gå långt om de bestämmer sig för att fortsätta skådespelarbanan. Skådespelare i alla åldrar medverkar på scen, de allra yngsta i roller som fattiga barn i Londons slumkvarter. Ett beundransvärt initiativ av teatern, som säkert leder till att stärka självförtroende och öka skaparkraft hos många.

Möjligen är föreställningen lite för lång för att spelas på denna lilla teater. Annars är rollprestationerna helt fantastiska och publiken fick sig mycket teater till livs. Det är alltid trist att en sådan uppsättning inte kan spelas längre än dessa fyra föreställningar.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Tragikomiskt om girighet och faderskänslor

Recension

Hjalmar Bergman skrev Markurells i Wadköping 1919, strax efter första världskriget när Europa låg i ruiner. Handlingen är emellertid förlagd till 1913, när kapitalismen hade börjat göra sitt intåg i Sverige.

© 2021 Stockholms Fria