Psykologiskt drama som går på djupet | Stockholms Fria

Recension


Teater
Skapande dramatik för vuxna
Dramatiker Annie Baker
I rollerna Jasmine Heikura, Donald Högberg, Rune Jakobsson, Charlotta Jonsson, Katarina Söderberg
Regi Anders Björne
Översättning Joachim Siegård

Stockholms Fria

Psykologiskt drama som går på djupet

Playhouse teater ligger vid Östermalmstorg och har inriktat sig på nyskriven New York-dramatik på svenska. Man får här en liten smak av modern amerikansk dramatik genom den fräscha repertoaren från andra sidan Atlanten.

Den aktuella pjäsen som spelas nu är skriven av en ung dramatiker vid namn Annie Baker. Hon föddes i Boston 1981, men har redan hunnit bli en av New Yorks hetaste namn. Uppsättningar av Annie Baker har spelats på några av New Yorks mest prestigefyllda scener. Själv säger hon att hon försöker lyfta fram saker som människor ” inte säger” till varandra, att läsa människor mellan raderna. Detta sätt att arbeta används också i den här pjäsen.

Själva handlingen utspelar sig i en liten ort någonstans i USA. Fem personer har träffats för att gå en kurs i ”skapande dramatik för vuxna”, men kursen utvecklas snarare till en form av gruppterapi, där deltagarna öppnar sig allt mer och blottar sina innersta trauman för varandra. Deltagarna blir på något sätt varandras spegelbilder allt eftersom pjäsen fortskrider.

Scenografin, som är mycket enkel, kompletterar föreställningen genom att lyfta fram skådespelarnas rolltolkningar. Uppsättningen är psykologisk och gräver på djupet i människans innersta, där författaren har använt pennan som en mental kniv som regissören har tagit tillvara på tillfullo. Skådespeleri, regi och manus smälter ihop till en helhet av starka prestationer på och bakom scenen.

Playhouse teater är ett friskt inslag i Stockholms teatervärld med en atmosfär som ger en smak av New York och dess dramatiska värld. Den är väl värd ett besök.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Tragikomiskt om girighet och faderskänslor

Recension

Hjalmar Bergman skrev Markurells i Wadköping 1919, strax efter första världskriget när Europa låg i ruiner. Handlingen är emellertid förlagd till 1913, när kapitalismen hade börjat göra sitt intåg i Sverige.

© 2021 Stockholms Fria