• Liljana vill kasta en tårta på Fredrik Reinfeldt.
Stockholms Fria

"Vi vill digitalisera de äldres tankar"

Sedan ett år tillbaka har Moa Blomkvist och Caroline Birgersson en ny hobby: Att prata med pensionärer på stan. Genom några korta frågor fångar de en personlighet och resultatet hamnar på sajten Gamla nyheter. SFT följde med dem till Skärholmen.

Caroline och Moa spanar efter presumtiva pensionärer att prata med. De har satt en ungefärlig nedre gräns på 70 år, eftersom de helst vill att intervjuobjekten ska vara pensionärer. Även om flera direkt skakar på huvudet, är många också nyfikna och vill vara med. Dagens frågor handlar dels om tårtkastning, efter att SD:s partiledare Jimmie Åkesson tidigare i veckan fått en tårta kastad på sig. Det andra ämnet rör dödshjälp.

– Vi bestämmer innan vi åker ut vilka frågor vi ska ställa just den dagen. Ofta rör det sig om ett specifikt ämne och ofta ställer vi två-tre frågor till varje person, säger Moa Blomkvist.

De studerar båda till copywriters på Forsbergs skola. Sajten Gamla nyheter har fått mer uppmärksamhet än de räknade med, vilket har fått dem att förstå att folk inte alls är ointresserade av äldre människor.

– Vi ser det här som ett tidsdokument och generationsutbyte. Gamla människor får knappt något utrymme alls i medierna, även om pensionärer alltid är en stor fråga i valtider. Under det gångna året har vi pratat med över 200 äldre personer, säger Caroline Birgersson.

De har än så länge hållit sig till ett mycket kort, bloggaktigt format eftersom de tror att folk inte orkar läsa mer. Men de planerar att göra ett längre reportage med en enskild pensionär varje månad.

– Vi vill gärna ha tips på intressanta pensionärer att prata med, säger de.

Det blåser på torget i Skärholmen, men vi träffar flera personer som nyfiket svarar på frågorna. En kvinna, Liljana, säger direkt att hon vill kasta en tårta på Fredrik Reinfeldt. Konstantinos, 73 år, säger att han inte gillar tårtkastning.

– Jag är emot sådana provokationer och tycker att man kan visa sitt missnöje på andra sätt, säger han.

Utanför Lidl går Ulla, 88 år, med sin hund Muffin. Hon funderar noga innan hon svarar på frågan om vem hon vill kasta en tårta på.

– Ja, vem i all sin dar blir den stackaren? Inte för att jag vill kasta tårtor, men nu måste jag fundera ut någon riktigt bra. Kanske en inbrottstjuv? En sådan som tränger sig in hos andra, säger Ulla till slut och skrattar.

Intresset för äldre började när Caroline och Moa insåg att äldre inte har någon plats alls på nätet.

– Vi vill digitalisera de äldres tankar. Vi i de yngre generationerna berättar ju historier om oss själva dygnet runt på nätet, medan de äldre knappt existerar där. Ändå har de levt längst och är klokast. Och sajtens framgång visar att det finns ett stort intresse för det här även bland unga personer, säger Moa Blomkvist.

Så småningom är planen att starta en contentbyrå, Birger&Blom, med fokus på storytelling och då blir Gamla nyheter ett exempel på hur de jobbar. Men de har också pratat om att göra en bok, podcast och använda idén på andra sätt.

– Av ekonomiska skäl har vi inte möjlighet att göra allt på en gång men nya idéer uppstår hela tiden. Vi ser att det här formatet är lagom för folk att ta in på en dag, säger Caroline Birgersson.

Många av de äldre som Moa och Caroline träffar börjar berätta om sina liv. Det starkaste de hittills varit med om var när de träffade en man som suttit i koncentrationsläger under andra världskriget.

– Han kom fortfarande ihåg det nummer han hade i lägret. Vi bad honom kontakta oss för en längre intervju men han har inte hört av sig. Vi är noga med att värna om folks integritet och skriver inte ut alltför personliga saker. De flesta vi träffar ger oss en enorm livsenergi och vi vill behandla det de säger med respekt. Vi har blivit hundra gånger klokare det senaste året, säger Caroline Birgersson.

Tack vare att ha träffat så många äldre har Moa Blomkvist och Caroline Birgersson fått en annan syn på sitt eget åldrande.

– Vi har insett att det verkligen är viktigt att kämpa för saker man brinner för och att omge sig med människor man tycker om. Vi är inte rädda för att åldras, utan snarare finns en rädsla för vad man åldras till.

Fakta: 

Gamla nyheter

Gamla nyheter återfinns på gamlanyheter.se och på Facebook under samma namn.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Rasistiska strukturer och klasstrukturer måste brytas"

Johanna Langhorst är aktuell med boken Förortshat, där hon gör upp med den bild media ger av miljonprogramsförorterna. SFT träffade henne en solig dag på torget i Tensta för att prata om vad som kan göras för att förändra situationen.

© 2024 Stockholms Fria