Fördjupning


Stockholms lokalpartier

Del 2: Sollentunapartiet

  • Ingwar Åhman-Eklund har varit med i Sollentunapartiet sedan starten. Det har blivit många politiska fajter, två perioder vid makten och ett antal segrar.
Stockholms Fria

”Vi gillar att vara uppkäftiga”

Sollentunapartiet har suttit stadigt i många år. Stockholms Fria Tidning träffar en av grundarna, Ingwar Åhman-Eklund. Hans taktik har alltid varit att häckla makten med humor och kämpa för lokala frågor som berör folk på orten.

– Det är viktigt att synas på orten, säger Sollentunaprofilen Ingwar Åhman-Eklund fyrtio år efter att han varit med och startat Sollentunapartiet. Nu är han gruppledare i kommunfullmäktige och ledamot i kommunstyrelsen.

Partiet bildades 1973. Järvafältet var hotat av omfattande exploateringar, det var brist på dagisplatser och hyresgästföreningen kämpade mot Sollentunahem.

– Vi bildade en teatergrupp som började skriva på en pjäs om situationen, berättar Ingwar Åhman-Eklund. Men istället för teaterpjäsen beslöt vi att bilda ett eget parti.

Det var inga problem att få ihop de 50 namn som behövdes. Sedan de lyckades bli invalda i kommunfullmäktige 1974 har de haft mellan fyra och åtta mandat. I dag sitter de på sex mandat av 61 i Sollentuna kommun.

För Ingwar Åhman-Eklund är demokratifrågan viktigast. Partiets ledord är insyn och inflytande före beslut. Länge hade Sollentunapartiet en tecknad igelkott som partisymbol.

– Den är en symbol för miljön men den har också taggar den kan använda utåt. Jag tyckte den var passande, men några tyckte att den var lite väl serietidningsaktig.

Historiskt står de nära Miljöpartiet.

– Men man kan säga att vi är ett mer pragmatiskt miljöparti, säger Ingwar Åhman-Eklund.

Han var själv med och bildade Miljöpartiet 1980. Ingwar Åhman-Eklund tar äran för att ha uppfunnit maskrosen som symbol. Men efter ett möte i Umeå 1985 hoppade han av. Det var ett gräsligt möte, säger han.

Genom åren har Sollentunapartiet samarbetat med både de borgerliga och med socialdemokraterna. Den här mandatperioden står de helt fria.

Då var hjärtefrågan att stoppa bygget på Järvafältet. Nu gäller det att rädda Edsbergs sportfält. Sollentunaparitet står ensamma som enda kritiker av planerna på att bygga vägar och bostäder över grönområdet. Tillsammans med Edsbergsborna försökte de få en folkomröstning om sportfältet. Det lyckades inte, men för Sollentunapartiet har Edsberg blivit likvärdigt med kampen för Järva-fältet, och det blir nog deras viktigaste valfråga.

Hur ser era väljare ut?

– De är Sollentunabor med intresse för miljö och demokrati. De är i allmänhet emot politiker. Därför är vi elaka mot makten. Vi avslöjar dem som har brutit mot lagen, säger Ingwar Åhman-Eklund.

Han visar en motion som han lagt fram tillsammans med parti-kollegan Janet Sibose, om att Sollentuna kommun ”i sina verksamheter fortsättningsvis ska bemöda sig om att följa kommunallagen och övrig svensk lagstiftning”. Kommunen har bland annat köpt dyra advokattjänster från en advokatfirma och kringgått lagen om offentlig upphandling.

Sollentunapartiet jobbar aktivt med satirteckningar som en del i att nå ut med sin politik, bland annat genom partitidningen Sollendaren. Ingwar Åhman-Eklund sticker fram en skämtteckning med rubriken ”Respektera strandskyddet runt Väsjön!” där några fiskar hurrar för att strandskyddet ska bli kvar. I vassen sticker två karikatyrer av lokala moderater upp huvudena och säger: ”Det är ju onaturligt med orörda stränder!” ”Ja, kajer är mycket vackrare.”

– Humor är alltid bra, säger Ingwar Åhman-Eklund som också jobbar som manusförfattare till den årliga Sollentunarevyn och har gjort det i flera år.

Vem råkar värst ut i revyn?

– Thomas Ardenfors, han inbjuder till det. Han är moderat, frikyrkopastor och sägs vara vän med Kristi brud, säger Ingwar Åhman-Eklund och skrockar gott.

Men han är noga med att framhålla sin seriositet. Han var kultur- och kommunikationschef i Kista, han har arbetat som förvaltningstjänsteman. Han har varit engagerad mot kärnkraft, varit med och räddat almarna i Kungsan och är statsvetare från början.

– Så vi är inga glada amatörer. Vi presenterar alltid en total skuggbudget, inte bara i enstaka frågor.

Vad fyller de lokala partierna för funktion i samhället?

– Man kan ta tag i lokala frågor utan att vara uppbunden på riksnivå. Det är viktigt att synas på orten, säger Ingwar Åhman-Eklund.

Han poängterar att lokala kommunalpartier inte står för något gemensamt.

– Vi vill till exempel stärka allmännyttan, men på andra håll är det helt tvärtom. Ta vänsterpartisten Stig Henriksson i Fagersta. Han sänker skatten så att folk som röstar på Moderaterna i riksdagsvalet röstar på vänstern kommunalt! För att veta hur du ska rösta kommunalt måste du ta en titt på personen som ska representera, säger han och tillägger att det kan se väldigt olika ut inom samma parti även på riksnivå.

Drömscenariot för Sollentuna-partiet har alltid varit att ha egen majoritet.

Vad krävs för egen majoritet?

– Att folk skulle engagera sig mer. De allra flesta människor saknar djupare inblick i politiken.

Hur ska ni ändra på det?

– Genom att agera i de lokala frågorna som står folk nära. Vi fick ju 5 000 namnunderskrifter för att rädda Edsbergs sportfält.

Vad tror du de andra politikerna i Sollentuna kommun säger om er?

– De har säkert synpunkter på oss för att vi är tuffa. Vi gillar att vara uppkäftiga.

Fakta: 

Sollentunapartiet

  • Bildades 1973 och har suttit i kommunstyrelse och nämnder sedan 1974.
  • Är främst inriktade på frågor som rör demokratiskt inflytande och Sollentunas närmiljö.
  • Har för närvarande 6 mandat i kommunfullmäktige.
  • Partisymbolen är ett vikingaskepp som är hämtat ur Sollentunas kommunvapen.
  • Har samarbetat med både höger- och vänsterpartier i majoritet.

Andra röster om Sollentunapartiet

”Jag tycker att det är synd att Sollentunapartiets politik blivit mer och mer populistisk. De utnyttjar skickligt lokalt missnöje och hämtar på så vis röster från den moderat-dominerade majoriteten i Sollentuna. Men deras budskap är ofta utan substans och saknar dessutom ibland verklighetsförankring. Pragmatiskt är inte vad det är.”
Bengt Cedrenius (MP)

”Sollentunapartiet driver lokalpolitiska frågor och är bra på att driva opinion. De är ibland lite väl mycket av kappvändare. Partiledaren Ingwar Åhman-Eklund är en politiker som lyckats hålla partiet vid liv under många år men han verkar älska att höra sin egen röst i fullmäktige. Partiet har en konstig aversion mot IT i skolan.”
Anna Vikström (S)

”Ingvar Åhman-Eklund har varit med i väldigt många år och är Sollentunapartiet personifierat. Han och jag har haft många eldiga duster i talarstolen. Jag kallar dem ett bakåtsträvande nej-sägarparti i vissa stadsbyggnadsfrågor. Ingvar kan vara intressant att debattera emot men jag tycker att han kan ta ut svängarna för mycket i sitt sätt att tala och skriva i vissa frågor. Men till hans fördel måste sägas att han är skiljer på sak och person på ett förtjänstfullt sätt.”
Thomas Ardenfors (M)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

I allmänhetens tjänst

Stockholms lokalpartier, Val 2014

SFT inleder sin artikelserie om länets lokalpartier med Direktdemokraterna i Vallentuna.

Lokala partier gör gemensam sak

Val 2014, Stockholms lokalpartier

Inför valet tar de lokala partierna hjälp av varandra. I Lokala partiers nätverk kan de utbyta erfarenheter.

Största partiet på orten

Stockholms lokalpartier, Val 2014

Nykvarnspartiets fokus ligger på att praktiskt lösa ortens sakfrågor. SFT har besökt partilokalen och träffat några av partiets förtroendevalda.

Sverige allt mer oförberett på kris

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har undersökt kommunernas information om krisberedskap på de kommunala webbplatserna. Majoriteten saknar information om risker i närområdet med exempelvis dammar eller farliga anläggningar.

Landets Fria

Nya valregler hade gett Fi 5 mandat

Val 2014

SD fick 6 mandat, Fi och C bara 3 mandat var – trots att SD inte fick mer än 0,6 repektive 0,5 procent fler röster i kommunvalet i Stockholm.

© 2024 Stockholms Fria