Lokala partier gör gemensam sak
Sveriges lokala partier, flera av dem från Stockholm, har bildat ett nätverk, som genom erfarenhetsutbyten ska stärka dem och den kommunala politiken. Förra helgen röstade nätverket fram sin första styrelse.
Det nybildade Lokala partiers nätverk, LPN, har efter en helg i Roslagen valt sin första styrelse och förhandlat fram stadgar, vision och värdegrund för nätverket. De vill genom samverkan stärka den lokala politiken och de lokala partierna.
– Vi anser att vi ska få ta mer plats i politiken i Sverige. Vi finns i ungefär 130 kommuner runt om i landet. I förra valet ställde nästan 200 lokalpartier upp i kommunvalet, så vi är väldigt många. Vi anser att vi behöver organisera oss då vi ökat så pass mycket i antal. Det är också ett sätt för oss att höja vår status och visa att vi är en kraft att räkna med. Vi fick tillsammans 231 000 röster i förra valet vilket jag inte tror många skulle gissa på, säger Katharina Wallenborg, nyvald ordförande i LPN, tillika ordförande i Drevvikenpartiet.
Annons
Medlemmarna i nätverket ska stötta varandra genom erfarenhetsutbyte, men vill även genom utbildning och inspiration höja kvaliteten på sig själva som förtroendevalda. Men nätverket är inte ute efter att ta upp en förenad kamp mot de etablerade partierna.
– Man kan väl säga att vi lokala partier är ett komplement. De etablerade partierna behövs och fyller sin funktion, men i vissa fall kan invånarna uppleva att det finns frågor som dessa partier inte sätter upp på agendan. Då är det ju en demokratisk rättighet att kunna bilda ett lokalt parti, säger Katharina Wallenborg.
– Vi hoppas att det blir en stor anslutning och meningen är att det ska vara en kvalitetsstämpel att ingå i nätverket. Då är du ett seriöst parti som delar nätverkets vision och värdegrund.
Ett lokalt parti saknar band till ett landstings- eller riksdagsparti, vilket är ett kriterium för medlemskap i nätverket. Inför bildandet av nätverket har de diskuterat frågan om främlingsfientliga partier. Nätverket har därför tagit fram en värdegrund som alla medlemspartier måste stå bakom. Det handlar om att respektera varandras olikheter, våga bryta gamla mönster, men även om att uppmuntra till engagemang av invånarna i den lokala samhällsutvecklingen. Dessutom krävs det ett godkännande av styrelsen för medlemskap.
– Det är vårt mål, vi vill inte koncentrera makten till oss, utan vi vill att så många som möjligt ska vara med och engagera sig, berättar Katharin Wallenborg.
De flesta medlemmarna i styrelsen kan minnas en tid då de som lokalparti inte alltid togs på allvar av varken de etablerade partierna eller av medierna. Det är något de tror håller på att förändras. Kenneth Gunnar är partiordförande i Knivsta.nu.
– När vi gick till val första gången i Knivsta så blev vi kallade för Teflonpartiet. Vi fick ändå fyra mandat till kommunfullmäktige. Nu har vi fem mandat och sitter dessutom i majoritet, så de har slutat skämta om oss, berättar han.
– Tullingepartiet är det tredje största partiet i Botkyrka, efter Socialdemokraterna och Moderaterna, vilket betyder att vi blir tagna på mer allvar i dag än vid valet innan, tillägger Tullingepartiets ordförande Camilla Jägemalm.
Sju partier deltog i helgens kongress, som var LPN:s tredje. De två tidigare, den första för ett år sedan i Stockholm, var förberedande och verksamheten har fram till nu skötts av en interimstyrelse. Initiativet till att bilda ett nätverk har har kommit från flera olika håll.
– Det finns och har funnits olika sammanslutningar i olika delar av landet. Några av de partier som var med i nätverket Nya kommuner har vi i Drevvikenpartiet haft väldigt mycket att göra med när vi var aktiva där. Det ena ledde till det andra och vi bestämde för att samla ihop oss, att hålla en kongress, säger Katharina Wallenborg.
Inför valet lovar nätverket att det kommer att märkas av, men vill i dag inte avslöja hur. Nätverkets fjärde kongress kommer att hållas i oktober.