”Jämställdhet handlar inte om tyckande”
Dragon's Lair är en butik och förening för brädspel, rollspel och dataspel belägen på Kungsholmen. I arbetet med att bygga strukturer för en mer jämställd spelkultur bjöd de i veckan in Gudrun Schyman att hålla föredrag.
När jag kommer ner i Dragon's Lairs källare är det redan fullsatt och ångande varmt. Jag sätter mig på min reserverade plats och ser mig omkring i lokalen, där ventilationstrummor löper kors och tvärs i taket och väggarna är nakna, här och var fläckade av intorkat spackel. Efter en stund kommer Gudrun Schyman fram och hälsar. Jag berättar vilken tidning jag kommer ifrån och hon frågar om det är jag som ska intervjua henne. ”Nej, det måste vara någon kollega”, säger jag oförstående. Hon får fram namnet på Fria tidningens inrikesredaktör på mobilen, det visar sig röra sig om en intervju om Fi:s valkonferens.
– Har ni ingen koll på varandra på redaktionen, säger Gudrun Schyman barskt skämtsamt.
Under sitt nästan två timmar långa föredrag om könsnormer, ojämställdhet på arbetsmarknaden och i personliga relationer bjuder hon ofta på en liknande kärv humor, samtidigt som hon med eftertryck betonar allvaret i de frågor hon behandlar. Då och då närmar det sig stand-up.
– Klass är faktiskt inte struket ur ordlistan, säger hon, apropå att man i dag oftast använder begreppet socioekonomisk grupp.
På en whiteboard ritar Gudrun Schyman upp en skiss över maktordningar i samhället som skapar ojämlikhet och föser in oss i påtvingade roller. Hon ställer demokrati som motsats till dominans, drar streck mellan rika-fattiga, heteronorm-hbtq och män-kvinnor. Snart är den vita tavlan ett nystan av tuschstreck. Men det finns en klar linje i hennes föredrag, trots gröten av streck blir bilden av strukturellt förtryck i samhället allt klarare.
– Jämställdhet handlar inte om tyckande, lika lite som miljöfrågor. Man går inte ut och ser sig lite omkring och kommer fram till att miljön verkar må bra, säger Gudrun Schyman och viftar med Statistiska centralbyråns lathund om jämställdhet.
Efter föredraget får Dragon's Lairs medlemmar komma till tals och ställa frågor. Någon berättar om hur svårt det är att vara kvinna och jobba i spelbranschen. En annan person menar att dataspel ofta är sexistiska och bygger på just dominans. Dragon's Lairs ordförande David Rasmusson berättar om språkbruket i spelvärlden, till exempel används våldtäkt ofta som uttryck för att besegra någon.
Gudrun Schymans råd är att de aktiva inom spelvärlden ska sätta sig ner och fundera över hur situationen ser ut.
– När man identifierat uttrycken kan man identifiera hur man ska förändra dem. Befrielsen ligger i att gå från att vara kön till att vara människa.