Debatt


Jonas Paulsson
  • Djurens parti vill att kommunerna ska verka för att minst varannan måltid som serveras inom skola och förskola ska vara helt vegetarisk.
Stockholms Fria

Varannan vegetarisk i skolan – för världsmiljöns skull

Skolmåltiderna har en stor potential att långsiktigt påverka människors konsumtionsbeteenden. Det skriver Jonas Paulsson från Djurens parti.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon skriver i ett öppet brev angående årets Världsmiljödag: Jorden är vår gemensamma ö. Låt oss gå samman för att skydda den. Kommunpolitikerna kan genom styrmedlet ”varannan vegetarisk” hjälpa till att förverkliga FN:s samt internationella och svenska myndigheters klimatråd beträffande en hållbar matkonsumtion.

5 juni firades Världsmiljödagen med fokus på klimatförändringarnas konsekvenser. Den instiftades av FN för 42 år sedan i Stockholm.

Nästan en tredjedel av de svenska hushållens klimatpåverkan kommer från maten och den största delen kommer från köttkonsumtionen, enligt Naturskyddsföreningens rapport Kött och klimat – Matens värstingar.

Varje år dödas många miljarder individer i djurindustrin, fler än alla människor som fallit offer i de senaste 3 000 årens alla krig och terrorattentat. Djuren har dessutom ofta levt vedervärdiga liv instängda på en liten yta. Mat som hade kunna mätta många munnar i fattiga länder köps upp och ges som kraftfoder till köttindustrin i I-länder.

Det leder till enorma växthusgasutsläpp och bidrar till att det varje dag dör 18 000 barn under fem år i världen på grund av hunger. Det här är utan tvekan världshistoriens största moraliska katastrof.

Bakom kravet på en minskad köttkonsumtion står, förutom FN, även en rad tunga expertorganisationer som Världsnaturfonden, Världscancerfonden, Livsmedelsverket, Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen och Djurens Rätt.

Under ytan pågår en tyst vegetarisk revolution i Sverige. Enligt en aktuell undersökning av Demoskop är var tionde svensk vegetarian.

Och tidningen Miljöaktuellts rykande färska kommunenkät visar att omkring en tredjedel av landets kommuner har infört köttfria dagar eller på annat sätt vidtagit åtgärder för att minska köttkonsumtionen.

Detta sänder en kraftig signal till övriga kommuner att nu är det dags för handling.

Trots den ökade gröna matmedvetenheten i Sverige steg ändå paradoxalt nog köttkonsumtionen i Sverige under 2013 med motsvarande 2,6 kilo per person och år, upp till omkring 88 kilo. Det beror på att de som fortfarande äter kött konsumerar betydligt mer.

Det är oerhört allvarligt för världsmiljön och klimatet och bevisar nödvändigheten av politiska styrmedel för att minska den svenska köttkonsumtionen.

Skolmåltiderna har en stor potential att långsiktigt påverka människors konsumtionsbeteenden. För världsmiljöns skull uppmanar därför Djurens parti kommunerna är verka för att minst varannan måltid som serveras inom skola och förskola ska vara helt vegetarisk.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Rädda världen med vegomat

Det är lätt att känna sig maktlös när man ser det långsamma arbetet med ett nytt klimatavtal. Men för den enskilde individen finns det en rad bra och enkla saker att göra. En köttfri dag i veckan till exempel. Det skriver Jonas Paulsson, som är talesperson för Klimataktion.

Debatt
:

Köttskatt för hälsa och klimat

Det finns många skäl till att införa en skatt på kött. Produktionen kostar mycket för staten, den leder till miljöproblem och hälsoproblem. Det är dags nu, konstaterar Jonas Paulsson, initiativtagare till organisationen Köttfri måndag i Sverige.

Debatt
:

Är public service-anställda bättre på att googla?

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar.Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon de Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Sargon de Basso är av åsikten att berörda mediekanaler fyller en viktig funktion eftersom han anser att de är de enda som har någorlunda hederlighet och ansvarskänsla. Här delar Jens Ganman med sig av varför han snarare tycker att de statligt stödda mediebolagen helt har spelat ut sin roll.

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Stockholms Fria