Köttskatt för hälsa och klimat
Det finns många skäl till att införa en skatt på kött. Produktionen kostar mycket för staten, den leder till miljöproblem och hälsoproblem. Det är dags nu, konstaterar Jonas Paulsson, initiativtagare till organisationen Köttfri måndag i Sverige.
I sommar skriver Danmark historia genom att bli det första landet i världen som inför en slags köttskatt. Den blir på motsvarande 18 svenska kronor per kilo mättat fett på kött och mejeriprodukter, med undantag av mjölk. Syftet är att förbättra folkhälsan och statsfinanserna.
Sverige bör följa Danmark och införa en köttskatt för att förhindra att danskarna köper sitt kött i Sverige. En ökad gränshandel undergräver det danska syftet med den nya skatten. Dessutom skadar en sådan orättvis gränshandel av kött den svenska miljön och ekonomin allvarligt.
Ökad köttproduktion i Sverige leder till en ytterligare övergödning av egentliga Östersjön, det område mellan Sverige och Baltikum som redan drabbas av bottendöd. Övergödningen orsakas nämligen av gödsel från jordbruket som sin tur i huvudsak består av foderodling åt djur.
Varje biff som produceras i Sverige kostar staten mycket då hälften av köttets produktionsvärde består av subventioner. Dessutom skapar en ökad svensk köttproduktion stora strukturella problem eftersom landsbygden låses in i en bidragssektor utan framtid. Sverige har alldeles för höga arbetskostnader och på tok för lite sol för att på lång sikt kunna konkurrera på den globala foderintensiva köttmarknaden.
En köttskatt i Sverige innebär dessutom ett lyft för den svenska folkhälsan. Konsekvensen blir att både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar minskar. Världscancerfonden avråder från all konsumtion av processat kött, exempelvis korv och hamburgare. De rekommenderar även en ytterst låg konsumtion av rött kött. Sambandet mellan mättat fett och hjärtsjukdomar är vetenskapligt oomtvistat med undantag av några få kritiska men högljudda läkare.
Faktum är att köttkonsumtion har många dolda kostnader med avseende på hälsa, jordbruksstöd och miljö. Den ekonomiska principen att produkters dolda kostnader ska uppskattas och prissättas bör även gälla köttet. Individen, inte staten, ska betala det fulla priset för sin konsumtion. Införandet av en köttskatt öppnar också ett utrymme för att minska inkomstskatten vilket är bra för samhällsekonomin och skapar mängder med nya jobb. Kan Danmark med sin gigantiska köttindustri införa en köttskatt så borde rimligen Sverige också kunna göra det!
