• Civilpoliser griper en person i samband med Svenskarnas partis möte i Limhamn.
Skånes Fria

Allt fler anmäler polisen

”Om du inte aktar dig kommer du råka ut för något värre” eller ”en mix av olika saker”. De svaren fick personer från gruppen Gatujuristerna när de frågade polisen varför demonstranter blev frihetsberövade.

Med orange västar med texten ”Gatujuristerna” skrivet i stora bokstäver gick jurister och juriststudenter runt under demonstrationen för att ”observera och dokumentera”. Otaliga tveksamma händelser antecknades. Den första redan en och en halv timme innan Svenskarnas partis möte inleddes. Ett maskeringsförbud infördes – utan att det var något ”störande av ordning” eller omedelbar fara för det, enligt Maria från gruppen.

– Det var picknickstämning och det gjordes vad vi förstår inte heller lagenligt utan på ett sätt som skapade osäkerhet bland demonstranterna. Det ska ske genom högtalare men det var enskilda poliser som gick omkring och sa till folk.

Under timmarna som följde fylldes anteckningsblocken med alltifrån rytterichockerna, incidenter med olaga hot och systematiska batongslag mot huvuden till att flera demonstranter frihetsberövades utan att få reda på varför. En av gatujuristerna fick också ta emot ett hot när hen frågade om varför en person blivit bortförd till en buss med sex civila poliser. ”Om inte du backar nu kommer vi att göra värre saker med dig” fick personen som svar, säger Maria.

– Provokativt och omdömeslöst, om det är lagenligt eller inte går inte att bedöma nu för vi är inte i en rättegång, men rätt var det inte.

Gatujuristerna har nu lämnat över sina observationer till Vänsterjuristerna i Lund som hjälper till med anmälningar mot polisen. En advokatbyrå har hört av sig för att vara med och hjälpa till med anmälningarna som har ”drällt in”, berättar Karin som är med i gruppen av juriststudenter. Det handlar både om de som vill anmäla enstaka individer och de som vill anmäla hela insatsen.

– Vi hade ett föräldrapar som ringde och var totalt upprivna. Deras barn hade blivit överridet när det legat på marken och inte kunnat flytta på sig. De kan inte förklara det på något annat sätt än att barnet blivit utsatt för ett mordförsök.

– Det vi vill nu är att skapa ett bra underlag för anmälningarna. Personer som vill anmäla och har skador från i lördags uppmanar vi att dokumentera alla skador noga, själv eller genom att gå till en vårdcentral. Samt att noggrant skriva ner sina iakttagelser för att inte glömma något.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Klimatvalstugan bortom partikäbblet

Partiernas valstugor står samlade på Sergels torg. Men drygt hundra meter upp Sergelgatan går det att hitta en alternativ valstuga. Det är miljörörelsen som driver valkampanj för klimatet.

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

© 2024 Stockholms Fria