• Kan Slussen ta Stockholmspartiet tillbaka till kommunfullmäktige?
Stockholms Fria

Svårt att göra Slussen till valfråga

Kampen om Nya Slussen är precis lika infekterad som förr. Men nu närmar vi oss valet. Frågan är då: Vilket parti gör Slussen till en valfråga?

Turerna kring Nya Slussen verkar aldrig ta slut. Projektet har tagit många år att komma till skott, prislappen ökar hela tiden, planerna har fällts i domstol flera gånger. Då väntar ändå flera beslut i domstol framöver.

Och under hela tiden fortsätter kampanjerna mot hela förslaget. Motståndarna har sedan länge flaggat för att ju mer processen drar ut på tiden, desto större är möjligheten att Slussen blir en valfråga.

Men efter en utfrågning, som Stigbergsgruppen arrangerade, tycks det inte som om något av de etablerade oppositionspartierna vill riva upp besluten om Nya Slussen. De kommer istället att försöka modifiera det liggande förslaget och göra det mindre omfattande och bevara utsikten. De hänvisar till att Nya Slussen är ett demokratiskt fattat beslut.

– Det vi vill prata om är jobb, skola, vård, omsorg och bostäder, säger Maria Östberg Svanelind (S) till Södermalmsnytt.

– Vi tror inte att Slussen är en valfråga. Bostadsbristen, skolfrågor och äldreomsorgen engagerar många, säger Maria Hannäs (V), också till Södermalmsnytt.

Samtidigt kommer Stockholmspartiet nu tillbaka till politiken. Efter att ha ramlat ur kommunfullmäktige 2002 har de fört en allt mer tynande tillvaro och i valet 2010 ställde de inte ens upp. Men nu är det tillbaka med Slussen som en av sina profilfrågor.

Stockholmspartiet vill genomföra den så kallade Slussen plan B, som Slussenmotståndare skapat. Den innebär en renovering och utveckling av det befintliga Slussen. Enligt dem skulle det bli både lättare och billigare.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria