Midgårdsbadet satsar på en jul för alla | Stockholms Fria
  • En jul för alla. Det är vad Tapani Röyttä, bad- och simhallschef i Sigtuna kommun, planerar i Midgårdsbadet i Märsta.
Stockholms Fria

Midgårdsbadet satsar på en jul för alla

Midgårdsbadet i Sigtuna samlar in julklappar, till dem som annars inte får några, tillsammans med Skokartongsappellen. Men badet tar insamlingen ett steg längre. De håller öppet på julafton, bjuder på inträdet och julmaten, och delar ut julklapparna då.

Midgårdsbadet är ett nystartad kommunalt bad i Märsta, som enligt kommunens uppdrag ska ha öppet 365 dagar om året. När personalen diskuterade vad det innebar för julaftonen föddes ett radikalt förslag. Julaftonen ska ju vara en tid av gemenskap.

– Vi kände att vi ville ha gratis inträde för alla. Vi ville också bjuda på mat, det finns många som inte har det lika bra ekonomiskt ställt som andra, säger Tapani Röyttä, som är bad- och simhallschef i Sigtuna kommun.

På julafton blir det alltså gratis att bada, och dessutom kommer det att finnas gröt, skinkmacka och fika.

– Sedan ville vi ha något mer, så vi tog kontakt med olika organisationer, och då nappade Skokartongsappellen snabbt på det, fortsätter han.

Skokartongsappellen är ett initiativ som startades av privatpersoner inför förra julen. De importerade en idé från England där man kan köpa en julklapp, märka den med vilket kön och vilken ålder den kan passa och sedan lämna den till vissa utvalda inlämningsställen. Sedan delas paketen ut till personer som annars inte får några gåvor i jul. Gensvaret var överväldigande. De fick in massor med julklappar, och verksamheten fortsätter i år.

– Först var planen att Skokartongsappellen skulle komma hit med julklappar som de samlat in, men efter att vi pratat en stund kom vi fram till att vi skulle bli ett insamlingsställe själva.

Den som vill lämna in ett paket kan alltså göra det ända fram till julafton på Midgårdsbadet. Det viktiga att man håller sig till instruktionen på Skokartongsapellens hemsida. Framför allt är det viktigt att det är nya saker i paketen. Förra årets erfarenhet blev att somliga passade på att ge bort gamla, slitna kläder och prylar. Nu har det redan kommit in ett trettiotal paket till badet.

Initiativet till den öppna julen kom upp som en gemensam idé på Midgårdsbadet. Men de har ingen direkt erfarenhet av att jobba med den här typen av sociala frågor förut.

– Nej inte direkt så, men vi ville göra det här och då kan vi det också. Vi jobbar ju utifrån kommunens värdegrund som tar fasta på allas lika värde och då är det ganska lätt att hitta på saker som är bra, säger Tapani Röyttä.

Eftersom det är första året de arrangerar vet de inte riktigt vad de ska förvänta sig. Men förhoppningen är att många kommer.

– Det är omöjligt att veta. Vi hoppas att budskapet når ut till dem som vill och behöver komma. Det finns ju många anledningar att komma. En del har inte råd att fira, och vissa firar ju inte jul av religiösa skäl, utan kanske bara vill komma och bada. Vissa kanske är ensamma, medan andra passar på att bada på förmiddagen, innan de åker i väg på annat. Det här är inget firande på det kristna sättet, det är en jul för alla helt enkelt, säger Tapani Röyttä.

Fakta: 

Du hittar Skokartongsappellen på www.skokartongsappellen.se. De har flera insamlingsställen i Stockholmsområdet inför julen.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria