Konst hela långa veckan ut | Stockholms Fria
  • Shaoxing Group av Warren King visas på Supermarket.
Stockholms Fria

Konst hela långa veckan ut

Gör det själv-konst, graffiti och miljonprogramsvandring. Här är några nedslag i Stockholm art week som fyller tre år.

Supermarket

Supermarket är Markets lillebror som växt sig stor. Supermarket startades 2006 av konstnärer och i år kommer 64 konstnärsdrivna gallerier från 29 olika länder. I anslutning till mässan, som går av stapeln 16–19 april på Svarta huset, Telefonplan, hålls seminarier och performance. Årets tema är representation.

Market

Håller sedan förra året till på Liljevalchs, och i år fyller konstmässan tio år. 17–19 april visas verk av bland andra Leontine Andersson, Per Mårtensson och Mette Björnberg. 35 gallerier deltar. Dessutom hålls videopresentationer och samtal om samtidens konstscen.

Snösätra spring remake

I industriområdet på Snösätragränd i Rågsved kommer över 100 graffitikonstnärer att skapa nya verk 17–19 april. Några av de namnkunniga konstnärerna är Gouge, Ollio, Yash, Hop Louie och Mogul.

Gallery Steinsland Berliner

Gallery Steinsland Berliner på Bondegatan har New York i fokus. Leo Fitzpatrick curerar amerikanska vänner i utställningen Slam section. I fokus står DIY-konstscenen.

Tensta konsthall

I Tensta centrum blir det miljonprogramsvandring 18 april kl 15. Vandringen guidas av arkitekten Erik Stenberg som bott i Tensta i 12 år och designat om och moderniserat lägenheter i området.

Marabouparken

Feministisk filmvisning av Black Girl (1966) av Ousmane Sembène, 15 april kl 18. Filmen handlar om en kvinna från Senegal som utsätts för rasism och sexism när hon arbetar för en fransk familj. Marabouparken ligger i Sundbyberg.

Kulturhuset

På Kulturhuset Stadsteatern har designern Ann-Sofie Back satt upp en konceptuell lågprisbutik (i Nationalmuseums regi). I shoppen går det att köpa allt från toapapper och schampo till den självlysande kondomen Fuck back.

Stockholm art book fair

Konstteori och estetik är i fokus vid denna konstbokmässa som hålls 17–19 april. Den genomförs med stöd av Stockholms stad och hålls på Spritmuseum, ett stenkast från Liljevalchs och Market.

Photomarket

Till Fotografiska kommer gallerister från hela Europa och visar upp verk 16–18 april. Gallerier från bland annat Berlin, Amsterdam och Bryssel deltar.

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria