Fi: ”Avhysningarna kräver långsiktig strategi” | Stockholms Fria
  • Vräkning av EU-migranter sker i alla storstäder.
Stockholms Fria

Fi: ”Avhysningarna kräver långsiktig strategi”

På pappret är Fi emot avhysningarna. Men i Stockholm där partiet har makten får de fortgå. ”Vi ska jobba långsiktigt”, säger socialnämndens Anna Rantala Bonnier.

I tisdags avhystes en grupp EU-migranter från en parkering i Högdalen, trots att en av kvinnorna i lägret hade diagnosticerats med tbc. För att förhindra spridning hade föreningen Läkare i världen vädjat till Stockholms stad att skjuta upp avhysningen, men förgäves.

– Vi upplever att man medvetet har riskerat människors hälsa genom att fortsätta med avhysningen, säger Eliot Wieslander, biträdande generalsekreterare i Läkare i världen, till Aftonbladet.

Anna Rantala Bonnier, ledamot i socialnämnden för Feministiskt initiativ, säger till Stockholms Fria att hon själv inte kände till händelsen då hon är föräldraledig.

– Mitt kansli var informerat och hade lyft frågan, till exakt vem vet jag inte. Men socialborgarrådet (Ewa Larsson, MP, reds anm.) och förvaltningen har ju haft kontakt med smittskyddsläkare. Det är i den tron de har verkat. Sedan har Läkare i världen inte tyckt att det var under kontroll. Då måste man lära sig av det.

Anna Rantala Bonnier säger att majoriteten nu ska ta fram en mer långsiktig strategi för de utsatta EU-medborgarna.

– Vi har påbörjat arbetet. Men det finns inget konkret förslag ännu.

Fi vill bland annat se en mer omfattande tak över huvudet-garanti än i dag.

– Det skulle vara bättre än den här flyttkarusellen man hamnar i nu. Men samtidigt är vi glada att det finns akuta boenden, det har det inte funnits innan.

På Feministiskt initiativs senaste kongress antog partiet ett uttalande om att det är ”en skam för EU som gemenskap” att det inte finns socialt skydd eller medborgerliga rättigheter i Sverige för utsatta EU-medborgare. Om avhysningarna säger partiet att man inte vill se sådana ”så länge kommunen inte kan erbjuda annat boende där familjer inte splittras”.

Ni är sittande majoritet. Varför godtar ni vräkningarna, trots partiets egna uttalanden?

– Vi vidhåller att vi vill se en mer långsiktig lösning. 16-punktsprogrammet som vi har tagit fram med majoriteten var ett akut program för att folk inte skulle frysa ihjäl. Det är inte perfekt men bättre än ingenting. Förra majoriteten gjorde inget utom att avhysa.

– Jag tänker att det viktiga är hur man hjälper människor i olika situationer. Socialnämndens uppgift är att se till att personer som vistas i Stockholm behandlas på ett människovärdigt sätt. Och nu ska vi ta fram en långsiktig strategi.

Men finns det något beslut om en sådan strategi?

– Nej, det finns inget på papper, vad jag vet.

Så det är en lös diskussion?

– Nej, vi ska ta fram det, men den är inte beslutad än.

Ser du inget behov av att det ska gå snabbare, när det kommer sådana här rapporter?

– Det är klart att man måste agera, och ibland måste man vara snabb. Ingen vill ju att tbc sprids. Men samtidigt ska det inte stressas fram något som inte är bra.

Anna Rantala Bonnier vill lyfta fram att vi gärna pratar om diskriminering i andra fattigare länder, medan det kan ske öppet här i Stockholm.

– Klimatet och hur de behandlas är inte särskilt gott i Stockholm heller. Då blir det lite märkligt.

Men kan inte just vräkningar underblåsa diskriminering och rasism?

– Tror du? Jag tror att det viktiga är att man utarbetar en strategi och erbjuder stöd till personer i nöd. Sedan är de här lägren inte alltid de bästa platserna att bo på heller. Personer kan råka illa ut och bli utsatta. Det måste man komma tillrätta med.

Var det rätt av ert socialborgarråd att godkänna avhysningen?

– Det får du prata med henne om. Jag tror att hon agerade utifrån den information hon hade.

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria