Kvinnorna bygger landet | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Kvinnorna bygger landet

Det är snart 30 år sedan Marockos dåvarande kung Hassan II tog över den spanska kolonin Västsahara. Majoriteten av landets befolkning tvingades fly undan tortyr och övergrepp, över gränsen till Algeriet. Där upprättades flyktingläger. Ett svagt FN har sedan dess halvhjärtat försökt få till stånd en folkomröstning om självständighet - utan resultat.

Lamina Mohamed Abda Rahman står vaggande på det trampade sandgolvet i sitt lilla kök, byggt av sand och lervatten. Hennes ögon är blanka. Hon snörvlar genom näsan. Är det tårar? Ja, men hon gråter inte. Aldrig. Hon skär lök med en bordskniv av plast, framför en bärbar gasolspis i sitt kök.

- Laaalti!

Klockan är sex och det är dags för Laminas dotter, elva år gammal, att hjälpa till med morgonsysslorna. Laminas andedräkt bolmar vit ur den mörka vrån där hon står. Mornarna är vinterkalla i den här delen av Saharaöknen, men på eftermiddagen kan temperaturen stiga till 45 grader. I folkmun kallas den här delen av Saharaöknen Djävulens trädgård: här finns inga naturtillgångar, ingen brukbar jord, inget vatten. Humanitärt bistånd och ett nästan övermänskligt arbete, utfört av de västsahariska kvinnorna, har gjort det möjligt för flyktingarna att överleva.

- Tillvaron här är fruktansvärd. Att påstå något annat vore hyckleri, säger Lamina Mohamed Abda Rahman.

Lamina var 13 år när hon år 1975 flydde från sitt hemland. Kort därefter födde hon sitt första barn. Nu är hon 42 år, sjubarnsmor, och vald till borgmästare i en av kommunerna i flyktinglägret Smara.

Smara är ett av fyra läger, som totalt rymmer cirka 165 000 saharier. Medan männen har varit vid fronten i det långa kriget mot Marocko, har kvinnorna administrerat bistånd, utarbetat modeller för tält och sandhus, skolsystem, hälsovård, barn- och äldreomsorg. De har skapat politiska strukturer som bygger på lokal demokrati och allmän rösträtt, och de beslutar i såväl övergripande strukturella frågor som i sådant som gäller familjen. De är organiserade i syndikat och nätverk och besitter alla politiska positioner på lokal nivå. Strukturerna är uppbyggda så att de ska kunna flyttas över till ett fritt Västsahara den dag det blir möjligt att återvända.

Män kan inte väljas till förtroendeuppdrag i lägren, eftersom de traditionellt har varit borta i så långa perioder. På nationell nivå är det dock gubbvälde som vanligt: bara en kvinna - och 15 män - sitter i Polisarios regering.

Kvinnorna har storsatsat på utbildning i lägren och lyckats vända en ursprunglig 90-procentig analfabetism till 80 procents läs- och skrivkunnighet. Det är också utbildning som de framhåller som främsta orsak till kvinnornas starka ställning i lägren.

När Lamina Mohamed Abda Rahman var 14 år var hon redan gift och hade en son. Att Lalti, hennes dotter, skulle gå samma öde till mötes, vore praktiskt taget omöjligt. Hon kommer att gå i skolan upp till 20-årsåldern, och det är i dag mycket ovanligt att kvinnorna får barn innan dess.

- Jag längtar efter att gå till skolan när det är lov också, säger Lalti och sneglar på Lamina, som ser mycket stolt ut.

- Min dröm är att Lalti ska få se gräs och vatten i vårt eget land, säger Lamina. För det kommer jag att kämpa till sista blodsdroppen. För överlevnad och för ett fritt Västsahara.

Victoria Rixer

Fakta: västsahara:

* Västsaharas oficiella namn är SADR (Saharawi Arab Democratic Republic). Republiken utropades av Polisario, landets befrielserörelse och nuvarande regering, den 27 februari 1975. 75 stater har erkänt republiken.

* Folkmängden är omtvistad på grund av de röstlängder som måste upprättas innan en folkomröstning om självständighet kan hållas. Troligen uppgår den till cirka 250 000 saharier.

* Befolkningen är sekulariserade sunnimuslimer. De talar hassania, som består av cirka 2/3 arabiska och 1/3 lokal dialekt.

* Västsahara är rikt på fosfat, järn, koppar, olja, naturgas och uran. Utanför kusten finns ett av världens rikaste fiskevatten.

* Folkomröstningen om självständighet planerades av FN att hållas år 1992. Marocko har sedan dess, med hjälp främst av USA och Frankrike, lyckats förhala den. I nuläget är det osäkert om den alls blir av.

Läs mer om Västsahara på www.arso.org

Rekommenderade artiklar

'Feminismen är ingen humanism'

- Borgerliga feminister har nästan lyckats göra feminismen till ett individuellt frihetsprojekt. Men det kan aldrig vara feminism att exempelvis köpa hemhjälp för att kunna göra karriär. Att påstå det visar en total brist på klassperspektiv. Kapitalet är bra på att utnyttja de rasistiska och sexistiska strukturerna för att maximera sin vinst, så vilka tror du det är som ska utföra det arbete som frigörs när kvinnor gör karriär? Ekonomisk jämlikhet är en förutsättning för kvinnors frigörelse, säger Cecilia Höglund, aktiv i Kvinnopolitiskt forum, KPF.

Motståndsmyller på festival

Kvinnors rätt att vika ut sig är en feministisk fråga, och för att vi i jämlikhetens namn ska ha lika många kvinnor som män på chefspositioner vore subventionerad hemhjälp en feministisk framgång.

Kämpa vidare, Morsan!

- Det är urkul på Urkult!

Jag lovar, precis så säger tonåringen med bindi i pannan, som säljer vårrullar och ris med sötsur sås för 20 kronor på friluftsresturangen Rattanas, på bred norrländska. Två gånger, liksom uppfordrande.

Du finns, därför finns jag

Den norsk-amerikanska författarinnan Siri Hustvedt, vars tredje och senaste roman Vad jag älskade nyligen kom ut i svensk översättning, gästade i förra veckan Kulturhusets författarscen.

© 2021 Stockholms Fria