”Allt jag gör är politiskt” | Stockholms Fria
  • "Jag är feminist och jag är kvinna, mina erfarenheter speglar sig i allt jag gör", säger Anna Jadéus.
Skånes Fria

”Allt jag gör är politiskt”

Efter två egenutgivna skivor är Anna Jadéus tillbaka, med en fjorton armar stark orkester bakom sig. På den nya skivan Ramtadam varvas trallvänliga upp till kamp-sånger med personliga och feministiska ballader. I helgen är det släppfest på Babel i Malmö.

Anna Jadéus vaknade en morgon och kände att hennes liv inte var komplett utan en mirakelorkester. Efter att ha skapat och spelat musik själv ända sedan barndomen ville hon göra något tillsammans med andra. Successivt satte hon ihop en orkester med sju musiker, där piano, fiol, cello, bas, gitarr och ukulele just nu är grunden.

– Det är bara så grymt att kunna dela musiken med andra. Innan satt jag mycket vid datorn och stirrade och kände att nej, det är begränsande att spela in trumljud i nångon slags syntversion. Nu har jag världens grymmaste trummis. Jag kan verkligen se hur de utvecklar min musik, säger hon.

Gruppen Anna Jadéus and the miracle orchestra har precis släppt sin första gemensamma skiva. Den har fått namnet Ramtadam och rymmer allt från folk-punkiga bitar med budskap om förändring till personliga powerballader.

– Skivan är väldigt spretig, men det är också ett sätt att spränga gränser. Jag är så trött på den här ytliga musikbranschen där du måste pleasa för att tjäna pengar. Jag vill kunna tjäna pengar på min musik men inte till vilket pris som helst. Jag vill inte vara med på det här att man ska passa in i en viss mall och en viss genre.

Det politiska har alltid funnits med i Anna Jadéus musik. 2012 gav hon ut två skivor direkt på Spotify, Wake me up och Gender virus, som hon spelat in i sin hemmastudio. Den förstnämnda beskriver hon som inåtvänd, känslosam och tung och den andra mer som en feministisk ”surplatta” med inslag av pepp.

– Allt jag gör är politiskt eftersom jag är en politiskt person. Jag är feminist och jag är kvinna, mina erfarenheter speglar sig i allt jag gör. Nu känner jag mer och mer att jag inte kan separera mina känslor från politiken. Ju äldre jag blir desto mer förbannad blir jag.

Den nya plattan är inspelad och mixad i Rollin sound studio i Staffanstorp, men utgiven av Anna Jadéus själv.

– På ett sätt är det skönt att ge bort sådant som mastring och mixning, jag vill ju hålla på med musiken och inte det tråkiga. Men jag tänker att det också är viktigt att göra allt själv och nu har jag testat denna varianten, så får vi se vad jag bestämmer mig för med nästa skiva.

Hon gör ingen hemlighet av att det har har krävts mycket arbete och pengar för att skapa skivan, och berättar att hon har jobbat 75 procent i hemtjänsten för att kunna finansiera allting. Hon stör sig på bilden av musiker som bekymmerslösa kreatörer som bara slänger ur sig en låt eller en platta.

– När någon säger att de har satsat allt undrar man: hur då? Du måste ha pengar och vissa förutsättningar för att göra det här. Men det finns fortfarande en myt om rock’n’roll-livet, att det bara är att glassa runt. Man ska inte gå på att allting är så lätt som det verkar.

Själv tycker hon att det viktiga är att musiken uttrycker något. Om den som lyssnar berörs känslomässigt så kan musiken förändra, även om det i första hand är på ett personligt plan.

– Det finns inte ett sätt att skapa som är rätt, samma sak gäller för den politiska kampen. Jag hoppas att vi lyckas sprida musik, kärlek och revolution genom vårt musicerande tillsammans och att skivan med sin musikaliska bredd kan nå ut både till de som inte orkar och behöver personlig tröst, och till de som behöver pepp och ilska ute på barrikaderna.

Paula Rooth

Fakta: 

Fakta: Anna Jadéus

Aktuell med: Den nya skivan Ramtadam med gruppen Anna Jadéus and the miracle orchestra. Releasefest 22 maj, kl 19–23 på Babel i Malmö.

Bor: Uppvuxen i Ljungbyhed men bor i Malmö sedan sju år.

Sommarplaner: Miniturné med föreställningen Uppvaknandet som hon gör tillsammans med poeten Nino Mick, om heteronormen och hbtq-kampen. Sätts upp bland annat på Malmö sommarscen och Sommarlund. ”Sen ska jag försöka vara ledig en del och skriva på mitt material på svenska”.

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria