Sportvärldens Pride till Stockholm | Stockholms Fria
  • Samkönad ballroom dancing är en av de populäraste grenarna i EuroGames, här i Antwerpen 2013.
Stockholms Fria

Sportvärldens Pride till Stockholm

Den 5 augusti kommer EuroGames till Stockholm. Idrottsevenemanget, som nu arrangeras i Sverige för första gången, ska skapa säkra rum för hbtq-personer.

EuroGames har arrangerats i olika europeiska städer sedan 1992. Ett slags idrottens Pride om man så vill. Nu landar det i Stockholm den 5-8 augusti. Alla är välkomna, oavsett idrottslig nivå, sexuell läggning, kön, ålder, etnisk bakgrund, religion och så vidare. Ett viktigt syfte är att skapa en trygg arena för idrottande hbtq-personer.

– Vi erbjuder ett öppet rum där frågor kring kön och sexualitet diskuteras och problematiseras. Det kan bidra till att man känner tillhörighet och gemenskap, vilket i sin tur har stor betydelse för den psykiska hälsan i stort, säger Fia Hjelte, ansvarig för EuroGames politiska program.

Tävlingen har 4 500 registrerade deltagare från 71 länder och förväntar sig 200 000 åskådare. Sammanlagt består programmet av 29 idrotter som simning, fotboll, roller derby och dans.

Finns det en inte en risk att det bara blir ett jippo, och sedan återgår idrotten i Stockholm till status quo?

– Jag hoppas att det verkligen inte uppfattas som ett jippo. Många upplever att det som svårt att vara både idrottare och hbtq-person. Deltagandet ger dem nya och goda erfarenheter, säger Fia Hjelte.

EuroGames innehåller även ett kulturellt program med utställningar och ett politiskt program. I det senare delen kommer Kian Sigge att delta med två föreläsningar och i två paneldebatter.

– Jag är pessimistisk när det gäller idrotten, det är antagligen en svårare värld att påverka än en ett konservativt yrke som militär. Det stora problemet för oss transpersoner är inte den organiserade idrotten utan det vardagliga, att gå på gym eller simhall ?– där stoppar det redan vid omklädningsrummen. Det är ett uppenbart folkhälsoproblem.

Kian Sigge har en lång historia inom den traditionella idrottsrörelsen. Hen har spelat pingis, fotboll och ägnat sig åt bodybuilding på elitnivå, och är idag idrottslärare och idrottskonsulent inriktad på träning och friskvård för transpersoner. Kian Sigge tror att EuroGames kan ha betydelse i och med evenemangets storlek.

– Men samtidigt finns en svår balansgång mellan att vara ett kommersiellt evenemang och att våga väcka nya frågor. Jag hoppas ju att det senare slår över. EuroGames kan förhoppningsvis vara en av många droppar som talar om att vi transpersoner finns, för de flesta vet inte ens om att vi existerar.

Men vare sig i det ursprungliga namnet – The European Gay and Lesbian Championship – eller i målsättningen för spelen nämns transpersoner. Fia Hjelte tycker det är synd och att det borde ändras på centralt håll.

– Vi på EuroGames Stockholm är väldigt noga med att alltid understryka att vi välkomnar alla, vilket såklart inbegriper transpersoner och queera, säger hon.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

SL: Sådana budskap är svåra att stoppa

SD:s reklamkampanj i tunnelbanan har mött massiv kritik – men enligt SL finns det inget hinder i lagstiftningen om exempelvis ett rent nazistiskt parti vill affischera på liknande vis.

© 2021 Stockholms Fria