• Båda parklekarnas fönsterluckor är prydda med självporträtt på de som arbetat.
  • Utifrån foton arbetas en skiss fram som ungdomarna utgår ifrån när de målar. På bilden jobbar Lisen Milles.
Stockholms Fria

Ungdomar sätter färg på söderort

Visuellt berättande genom självporträtt och collage. Under sommaren har ungdomar kring Skarpnäck fått göra muralmålningar på sommarjobbet.

Unga berättar är en del av Kulturskolan och håller i aktiviteter för ungdomar i åldern 10–22 år. De arrangerar allt från endagars workshops till längre projekt. I sommar har Unga berättar i samarbete med Skarpnäcks stadsdelsförvaltning låtit sommarjobbande ungdomar måla två parklekar i Björkhagen och Bagarmossen.

– Den ena heter Skyfallet och ligger i Björkhagen, där har vi målat om hus, bollplank och fönsterluckor. Vi har gjort tre större väggar där. Det andra stället ligger i Bagarmossen, där vi har målat om en container och gjort porträtt på fönsterluckor, säger handledaren Olle Halvars Franzén.

45 ungdomar har deltagit, uppdelade i tre grupper. Alla kommer de från området, men många har inte någon tidigare erfarenhet av att måla.

– Man får lära dem teknik och färglära. Vi har bland annat gjort studiebesök på Liljevalchs och tittat på graffiti i Snösätra, så att de får olika bilder av vad konst kan vara, säger Olle Halvars Franzén.

Han betonar vikten av att sätta samman en bra grupp.

– Alla ungdomar kanske inte är intresserade av att måla, då kan man få komma på angränsande uppgifter – kontakt med media, någon kan få dokumentera arbetet, blogga eller dylikt. Man får vara lyhörd när man handleder och anpassa projektet efter vad deltagarna vill.

Målet är att ungdomarna ska uttrycka sina egna berättelser och gestalta det område där de har växt upp eller bor i dag.

– Det ska vara som en visuell berättelse, ett collage av deras tankar om sin omgivning.

Unga berättar har funnits i tio år och leds av sex personer med olika yrkeskompetenser, bland annat en journalist, en fotograf och en teaterpedagog. De jobbar framför allt med media och konst.

– Många av projekten är ytterstadssatsningar, där unga kan ha svårt att få en chans att uttrycka sig, säger Olle Halvars Franzén.

Bland annat har Unga berättar varit i Skärholmen, där sommarjobbare fick måla en tunnel.

– När vi var i Skärholmen fanns fortfarande nolltoleransen, då var det mer problematiskt, men nu är det enklare.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria