Stockholms Fria

Stockholm får spelhus

Spelhobbyförbundet Sverok ska öppna ett Spelens hus i Stockholm. Tanken är att det ska bli en plats där unga spelare kan mötas och utöva sin hobby.

Nyligen bestämde Sveroks Stockholmsdistrikt på sitt årsmöte att de ska öppna ett Spelens hus, något som redan finns i Malmö och Göteborg. Än har man inte börjat titta på lokaler, men förhoppningen är att Spelens hus ska kunna ligga centralt och att det ska finnas utrymme för flera olika typer av spelverksamhet.

– Det ska finnas rum för rollspel, mängder av brädspel, det ska finnas möjlighet att spela dataspel och att arrangera tävlingar. Vi hoppas även att det ska finnas möjlighet för lajvare att sy kläder och att låna utrustning. Vi vill att det ska finnas så mycket som möjligt som inspirerar nördkulturen och spelhobbyn, säger Caroline Brorson, föreningskonsulent för Sverok Stockholm.

Tanken är att Spelens hus ska fungera som en fritidsgård, där unga spelare ska kunna träffa varandra och också vara med och påverka verksamheten. För att finansiera projektet kommer förbundet att söka bidrag, och även undersöka möjligheterna till sponsring.

Sverok Stockholm har över 10 000 medlemmar och förbundet samlar 350 föreningar. Medlemmarna ägnar sig åt spelkultur i många olika former, som till exempel lajv, rollspel, cosplay, e-sport och brädspel.

– Vi samlar spelhobbyn, vi har sett att det är viktigt att det är levande. Sedan har det utvecklats allt eftersom kulturen utvecklats. När det blivit populärt med e-sport har vi tagit med det, och när cosplay blev populärt tog vi med det. Vi vill vara ett levande förbund som anpassar sig efter kulturen, säger Caroline Brorson.

Fakta: 

E-sport = Ett samlingsbegrepp för tävlingar som utförs på datorer eller spelkonsoler, där de tävlande spelar olika sorters datorspel mot varandra.

Cosplay = En japansk form av performance eller maskerad. Deltagarna klär ut sig i dräkter och accessoarer för att föreställa en specifik figur eller idé.

Lajv = I levande rollspel, lajv, försöker varje deltagare åskådliggöra en påhittad person i tal och uppförande. Levande rollspel skiljer sig från vanligt rollspel (bordsrollspel) genom att man använder rekvisita och fysiskt agerar vad rollpersonen gör.

Källa: Wikipedia

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria