Övermålade tavlor och politiska collage | Stockholms Fria
  • Mitta Klint-Åberg gömmer sig bakom ett självporträtt.
  • Denna månad lottar vi ut verket Vissnad av Mitta Klint-Åberg. Det är målat i olja och är från 2013.
Stockholms Fria

Övermålade tavlor och politiska collage

I månadens konstlotteri är priset en oljemålning av Mitta Klint-Åberg. SFT träffade henne vid ett galleri utanför Uppsala.

– Jag har tänkt ut en grej, säger Mitta Klint-Åberg när vi ses vid Linnés kammare, där hon har en utställning. Mitta vill inte vara med på bild, utan tycker att jag ska fotografera henne när hon håller ett självporträtt framför ansiktet.

Självporträttet är en av 37 tavlor som ingår i utställningen Så som jag ser det, där de flesta av verken är oljemålningar. Blommor är ett återkommande motiv, vilket känns passande på en gård där Carl von Linné på 1700-talet hade en arbetskammare och förberedde exkursioner i trakten.

Mitta Klint-Åberg har målat i olja sedan 1971.

– Jag har ett lite speciellt sätt att måla, det kallas för schumring, man lägger på tunna lager på varann. Ofta vill jag då ha en duk som är knottrig, inte en slät yta. Jag vill att vissa färger ska fastna och inte andra, och det kan inte jag bestämma helt själv, utan det bestämmer duken lite grann, säger hon.

Mitta tycker om att måla över gamla målningar, både sina egna och andras.

– Jag köper tavlor på loppis och målar över. Det blir billigare än att köpa en duk. Sedan tycker jag att det är roligt att man ibland kan se att det finns någonting där bakom. Det ger en till dimension.

Hon utgår ofta från en idé eller en teckning när hon målar i olja.

– Ibland blir jag helt förbannad för att det inte blir alls som jag hade tänkt mig. Men ibland blir jag jätteglad för att det blir lyckat. Det som är allra roligast är när jag målar över en gammal duk, och då kan få en bild framför mig hur det ska se ut, då blir det oftast bäst. Då blir jag helt betagen.

Vid sidan av måleriet håller Mitta Klint-Åberg även på med silversmide och gör luffarslöjd.

– Jag gör grejer av järntråd och använder inte några andra verktyg än en tång, precis som luffarna på sin tid. Ofta hittar jag på nya saker utifrån föremål jag får av andra. Ofta får jag någon himla knasig grej, och då får den ligga ett tag tills jag kommer på vad jag kan göra av det. Jag har aldrig idén först. Det är grejerna som ger mig idéerna.

Vad driver dig att hålla på med konst?

– Det finns två aspekter – den ena är att jag gör collage, de är ofta politiska. Jag har gjort en serie med de sju dödssynderna, sedan har jag gjort en serie som heter Medan jag äter godis, och då är det något jag blivit påverkad av, orättvisor i världen till exempel. Då är det en tanke jag vill få fram. Men när jag målar med olja är det nästan bara för att ha kul. Ofta sätter jag på Ulf Lundell på högsta volym. Det tycker jag är underbart.

Varför har du donerat ett verk till Stockholms fria?

– Min man läser tidningen, och han tycker den är jättebra, det är hans favorittidning, och han visar mig olika artiklar som han tycker att jag ska läsa, och då gör jag det naturligtvis. Jag tycker att tidningen liksom hör ihop med de collage jag gör. Jag vill visa vad jag står för, och det gör jag genom att donera en tavla.

När jag ska fotografera Mitta Klint-Åberg hänger hon av målningen med självporträttet från väggen. Jag tycker inte att det är riktigt likt, och får medhåll av två besökare på galleriet som nickar instämmande.

Men Mitta Klint-Åberg ger sig inte. Hon håller upp tavlan framför ansiktet.

– Det är här blir jättebra, säger hon.

Mitta Klint-Åbergs hemsida: www.abc.se/home/mitta

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria