Stockholms Fria

Kulturhuset blir klimathus

Två månader innan toppmötet i Paris så tar kulturvärlden sig an klimatet. Filmfestival, klimathus och projektet Dark Mountain som kommer till Stockholm.

I helgen förvandlas hela Kulturhuset Stadsteatern till Klimathuset. Under stridsropet ”Klimatmaxa!” så omvandlas hela byggnaden till en inspirationskälla för miljökamp. Satsningen görs tillsammans med Naturskyddsföreningen och innebär två dagar av kultur och miljöfrågor med bland andra Åsa Romson, Benny Andersson, Frida Hyvönen, Johan Rockström, Shima Niavarani, Bröderna Lindgren. Man kommer både tala om problemen och visa på lösningar för en hållbar framtid. Politikersamtal, klimatakut, dumstermarknad. Teater Barbara ger sin föreställning Frossa som soppteater.

En särskild del i huset är klimatfilmfestivalen To future with love som arrangeras av Klimataktion. Den kommer att husera i Klarabiografen fredag till söndag. Den arrangeras för andra året och temat är vatten. Inledningsfilm är den franska dokumentären La soif du monde (En törstig värld). I övrigt är det dokumentärer och spelfilm från bland annat Vietnam, Kanada, Sydafrika. Gäster är regissören Kamar Ahmad Simon och producenten Sara Afreen från Bangladesh som gjort dokumentären Are you listening! och som kommer att samtala med svenska regissören Shaon Chakaborty om hur film kan förändra världen.

Och redan på måndag så anordnas dessutom helkvällen Jord med dokumentärfilm för en hållbar framtid på Skandiabiografen.

Drygt en vecka senare, den 12 oktober, landar projektet Dark mountain: The village and the forest på Södra teatern. Det är ett kollektiv av konstnärer, författare, regissörer med flera som kommer att leta efter en ”djupare förståelse av konstens roll i en tid då hela vårt levnadssätt ifrågasätts av ekologiska kriser”. De kommer framöver att samlas en gång i månaden i form av en workshop. På kvällen den 12:e öppnas dörrarna för allmänheten för ett informellt forum.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2022 Stockholms Fria