• Den kontroversiella romanen Äldreomsorgen i Övre Kågedalen sätts upp av Turteatern i Kärrtorp i höst.
Stockholms Fria

Loranga, Mozart och revolution på höstens teatrar

Vi listar de mest spännande premiärerna på Stockholmsscenerna i höst.

Det blir en politisk höst på teatern. Igen, får man väl säga. En tydlig trend är också att omvandla romaner och poesi till dramer. Många spännande premiärer väntar, både på fria teatrar och institutioner. Här är Stockholms Fria Tidnings urval.

Vitsvit ­– Unga Klara

Athena Farrokhzads Vitsvit görs om till teater i regi av Farnaz Arbabi. Diktsamlingen Augustnominerades när den gavs ut 2013 och är ett av de senaste årens bästa exempel på poesi med politisk sprängkraft. Den är uppbyggd som ett körverk, med familjemedlemmarnas röster som byter position, talar emot och i munnen på varandra. ”Min bror sa: Någon gång vill jag dö i ett land där människor kan uttala mitt namn.” Teman är migration, revolution, våld – och humor. Skolföreställningar till länets niondeklasser genomförs med ett pedagogiskt arbete i samarbete med Revolution Poetry.

Premiär 2 oktober.

Loranga – Orionteatern

Den har blivit tv-program, film, tecknad serie, teater, opera. Så som det lätt blir med en klassiker som vi aldrig riktigt kan få nog av. Barbro Lindgrens barnbok Loranga, Masarin och Dartanjang från 1969 blir teater igen, nu i Orionteaterns mäktiga gamla verkstadslokal. Här ska hela Lindgrens knasiga värld in med tigrar, tjuvar och gammelmorfar som sitter i en tall. Regisserar gör Sally Palmquist Procopé, som även är blivande konstnärlig ledare för teatern, och utlovar ”en värld där man kan skita i alla tråkiga regler”.

Premiär 25 september.

Äldreomsorgen i Övre Kågedalen – Turteatern

När den kolsvarta, sadistiska romanen Äldreomsorgen i Övre Kågedalen gavs ut 1992 väckte den ett ramaskri. Teman: incest, våldtäkter, fylla. Och vem dolde sig egentligen bakom pseudonymen Nikanor Teratologen? I dag är den en smärre klassiker. Dess becksvarta humor på skelleftemål överförs nu till scenen av Nils Polletti och produktionsgruppen Ramaj. ”Det blir en ny sorts teater, nästan en installation. Boken är äcklig och bitvis sjukt grotesk…”, säger Polletti till Dagens Nyheter om den kommande uppsättningen i Kärrtorp. Ni är härmed varnade.

Premiär 28 november.

Mozarts Requiem – Folkoperan

Att döden och livet är ihoptvinnat är en gammal sanning, närapå en klyscha. I Folkoperans version av Mozarts mäktiga och klassiska dödsmässa från 1791 gestaltas det fullt ut. Här kliver barnen upp på scen och frågar sig vilken värld vi egentligen lämnar efter oss. Vi följer dem från Vredens dag till Det eviga ljuset. Regissören Mellika Melouani Melani vill att publiken ska färdas in i framtiden. Uppsättningen följer en fin tradition hos operahuset på Hornsgatan att ruska nytt liv i gamla klassiker. Musikalisk ledare är Anders Eby.

Premiär 16 oktober.

Revisorn – Teater Moment

Precis som pjäsen Vågen ttar Teater Moments rejäla omstuvning av Revisorn avstamp i Sverigedemokraternas framgångar. Här ska de bilda regering och tänker dra ner kraftigt på kulturstödet. All kultur med statligt stöd ska inspekteras, även den lilla förortsteatern. Det är konstnärlige ledaren och regissören Andreas Boonstra som står för nytolkningen av Gogols 1800-talsklassiker. Som bonus inviger teatern i Gubbängen Sveriges antagligen minsta scen. Plats för fyra personer och versionen av Svindlande höjder som har premiär 12 november tar tio minuter...

Premiär 12 oktober.

Inkallelseorder – Teater Tribunalen

Den ilsket politiska teatern på Hornsgatan fyller 20 år och firar med en jubileumsföreställning i gruppens anda. En sammanfattning av utvecklingen i världen sedan 1995, när vi nu fortfarande lever ”i ett högst orimligt samhälle”. Det blir även ett avstamp inför framtiden. Eftersom de ser sig moralister kan kan nog räkna med att det blir en dundrande uppgörelse. Skriven och regisserad av Richard Turpin tillsammans med Johanna Emanuelsson respektive Maja Björkquist. Musik, som vanligt, av Dror Feiler. Bara att inställa sig alltså.

Premiär 15 september.

Beckomberga – Dramaten

Ytterligare en bok som blir omvandlad till teater, här av författaren själv. Sara Stridsberg är en av de mest hyllade nutida svenska författarna och även en betydande dramatiker. Beckomberga handlar om en dotter som besöker sin ”livshungrige och dödslängtande” pappa Jimmie Darling som är intagen på mentalsjukhuset. Många av personerna med sina säregna livsöden blir hennes vänner och den här världen hennes hem. Historien ska ha självbiografisk grund. Regi av Annika Silkeberg.

Premiär 12 september.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2022 Stockholms Fria