Smärta och skönhet med människan i fokus | Stockholms Fria

Recension


Foto
Ögonblick
Av: Martin Adler
Var: Galleri Kontrast
När: T o m 6 mars

  • Shomalidalen norr om Kabul (2002).
Stockholms Fria

Smärta och skönhet med människan i fokus

Galleri Kontrast visar Martin Adler.

Afghanistan, Indien, Liberia, Rwanda och Tjetjenien – fotografen Martin Adler skildrade människor i krig och katastrofområden världen runt. 2001 tilldelades han Amnesty internationals mediapris för ett reportage från Kina. Fem år senare, i juni 2006, sköts han i ryggen vid en demonstration i Mogadishu och avled.

Galleri Kontrast visar ett urval fotografier från Martin Adlers många reportageresor. Här finns bilder av lidande, fattigdom, hus och människor som är söndertrasade av bomber och krig. Men mitt i allt det frammanar Martin Adler även skönhet. I Afghanistan sitter kvinnor i burka och väntar på transport intill Kabul, deras blå tyger lyser i det karga landskapet.

Ett fotografi från Kongo-Kinshasa visar soldater i bara överkroppar, med ryggen mot kameran, där en av dem vänder upp blicken. Kropparna framstår här nästan som abstrakta former, mönster och yta, samtidigt som bilden lyfter fram den enskilda människan.

Många av de starkaste fotografierna får sin suggestiva kraft genom just ögonen, vare sig det är tungt beväpnade soldater eller barn som tittar in i kameran.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Ett gråare Sverige i skymundan

Recension

I utställningen I lampans sken skildrar fotografen Johan Sundgren sina möten med pensionärer som vårbiträde i hemtjänsten.

© 2021 Stockholms Fria