Stor mansdominans på svenska biografer | Stockholms Fria
  • Den Oscarsnominerade turkiska filmen Mustang visas på Stockholms feministiska filmfestival.
Stockholms Fria

Stor mansdominans på svenska biografer

I mars slås portarna upp för första upplagan av Stockholms feministiska filmfestival. Förutom att ordna festival har arrangörerna även tagit fram statistik över ojämställdheten på svenska biografer.

– Det behöver visas fler filmer av kvinnor om kvinnor och finnas fler forum för att öka jämställdheten i filmbranschen och filmutbudet. I dag råder det nästan en total mansdominans, säger Stephanie Thögersen, festivalchef för Stockholms feministiska filmfestival.

För att påvisa ojämställdheten genomförde festivalen en studie utifrån Svenska filminstitutets statistik från 2015. Resultatet var nedslående. 86 procent av de filmer som visades på bio var regisserade av män.

– Vi visste att det inte var jämställt, men att det var så här ojämställt blev vi chockade över. Det pratas ofta om jämställdhet inom film, men då handlar det ofta om den svenska filmbranschen. Men eftersom svenska filmer utgör en så liten del av det totala utbudet gör det inte så stor skillnad att den svenska branschen blivit mer jämställd. Det är så klart superviktigt, men nu är det dags att gå vidare och öka jämställdheten i filmutbudet överlag, säger Stephanie Thögersen.

Även om 41 procent av filmerna hade en kvinnlig huvudrollsinnehavare regisserades även dessa oftast av män.

– Det behöver visas fler filmer som skildrar kvinnors erfarenheter ur kvinnors perspektiv.

Hur kan man från svenskt håll påverka situationen?

– Vi har funderat och tagit fram några förslag till politiska åtgärder, till exempel att sätta in ett biografstöd om jämställdhet. Men jag tycker även att SF kunde ta ett ökat ansvar och jobba för ökad jämställdhet i filmutbudet. Med en så stor makt att styra utbudet följer också ett ansvar. Vi visar ett stort problem som det måste hittas lösningar på, och vi bjuder in till samtal under festivalen för att komma fram till hur.

Stockholms feministiska filmfestival hålls på Biograf Zita 3–6 mars. Ett 20-tal filmer kommer att visas, bland annat Turkiets Oscarsbidrag Mustang, dokumentärer, fransk socialrealism, israelisk fredsfilm och palestinsk rallyfilm.

– Utöver film kommer det att bli samtal, face-2-face och seminarier. Vi har bjudit in nyckelaktörer inom filmbranschen för att diskutera hur vi kan öka jämställdheten inom filmbranschen och filmutbudet. Vi kommer även att bjuda in till mingel och andra festligheter, säger Stephanie Thögersen.

Fakta: 

Filmfestivalens studie

Granskningen som Stockholms feministiska filmfestival genomförde innefattade alla filmer som gick på bio i Sverige under perioden 1 januari till 1 december 2015 (259 stycken). Studien visade bland annat följande:

86 procent av filmerna var regisserade av män.

• Cirka 80 procent av de filmer som regisserats av en kvinna hade en kvinnlig huvudkaraktär.

• Av alla filmer som gick på bio under 2015 hade 41 procent en kvinnlig huvudkaraktär. Andelen biobesök för samma filmer var dock 28 procent av det totala antalet biobesök.

80 procent av filmerna hade en manlig manusförfattare.

• Av de filmer som hade en kvinnlig regissör under perioden (14 procent) var 44 procent från Sverige.

• Av det totala antalet producenter var 26 procent kvinnor.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria