• 120 BPM av Robin Campillo handlar om det tidiga 90-talets aids-epidemi i Paris.
  • Vingarne från 1916 är festivalens öppningsfilm.
  • Festivalcheferna Oscar Eriksson och Melissa Lindgren.
Stockholms Fria

Queer kamp i fokus på festival

101 år av politisk och social queer-revolution. Det utlovar Cinema Queer filmfestival som i år har temat historia.

Den queera historien hamnar lätt i skymundan, så även inom filmen. Det vill Cinema Queer ändra på.

– Vi har valt att fokusera på historia, dels för att vi sett ett behov av att belysa historiska aspekter av hbtq-kampen för att det lätt kan glömmas bort var man kommit ifrån, säger Melissa Lindgren, som tillsammans med Oscar Eriksson är chef för festivalen.

Melissa Lindgren menar även att det samhälle vi ser i dag påverkade valet av tema.

– Vi kände att nu när vi möter ett allt kallare klimat med högervindar ville vi påminna oss om historiska aspekter och komma ihåg alla våra förebilder och hjältar som tagit hbtq-kampen dit den är i dag.

Årets tema kommer att märkas på flera sätt under festivalen.

– Vi inleder med världens första film som har hbtq-handling, Vingarne från 1916. Sedan kommer vi även visa nyproducerade filmer med historiska teman. Där har vi bland annat den franska filmen 120 bpm, som handlar om act up-rörelsen i Frankrike. Sedan har vi också en dokumentärfilm, The Death and Life of Marsha P. Johnson. Hon var en av dem som startade act up-rörelsen i New York och sedan blev mördad.

Queerhistorien uppmärksammas även i andra programpunkter än filmvisningar.

– Vi har bland annat ett samtal om arkivfilm, där queerfilmhistoria tas upp, med fokus på hur man kan bevara hbtq-historien från det egna perspektivet, så att den inte blir straightifierad eller helt lämnad utanför historieskrivningen, säger Melissa Lindgren.

Sammanlagt visas 52 filmer på årets festival, kortfilmer inräknat. Av dessa är tre filmer äldre klassiker. Det finns även ett specialprogram framtaget för barn under vinjetten Film för regnbågsfamiljen där visningarna är gratis.

– Vi jobbar ganska mycket med olika typer av specialevenemang, där brukar vi försöka variera oss. I år kommer vi att vara på historiska museet för invigningen och ha två specialevent, ett på boxningsklubben Örnen där det blir wrestlingkväll, sedan kommer vi även att vara på Bronx Sauna och visa mer erotiska filmer.

Cinema Queer filmfestival har hållits årligen sedan 2012. De vill erbjuda en bredd i utbudet av queerfilm och vara en plattform för hbtq-film. Jag frågar Melissa Lindgren hur hon tycker att de lyckats påverka filmutbudet:

– Vi har sett att andelen queerfilmer som gått upp på bio inte ökat så mycket, men det som är positivt är att andra filmfestivaler börjat visa mer queer film. Men publikmässigt tror jag mer att vi etablerat oss för stockholmspubliken som en välkänd plattform. Sedan har vi också startat upp samarbeten runt om i landet så att vi fått mer spridning på våra filmer. Det är kul att vi når utanför Stockholm.

Fakta: 

Cinema Queer International Film Festival hålls 27 september till 1 oktober. Huvudbiograf är Teater Lederman på Gästrikegatan 13.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria