Vegansemlan går hem på Söder
Bagar’n i Hornstull har legat på samma plats vid Hornstulls tunnelbanestation i 35 år. Men det är först nu man har börjat med vegansemlor. Det var helt enkelt efterfrågan som styrde. I början var det inte helt lätt att få det att fungera.
– Den där sojagrädden är lite speciell, säger ägaren Mats Hammargren. Den är rätt lös, va. Men det är bara att vispa och vispa och vispa, det handlar om tålamod och till slut så blir det bra.
Är det därför det är svårt att hitta vegansemlor på stan?
– Ja, det är nog så. Det har ringt andra bagare hit och frågat hur vi gör, men det är bara fortsätta vispa, säger jag. Många gånger är det okunskap. Vi bara testade oss fram.
Han köper in enstaka förpackningar sojagrädde på Ica, det rör sig om för små mängder för att köpa in via grossist. Bagar’n säljer mellan 50 och 100 vegansemlor och runt 300 klassiska semlor varje dag. Nu laddar Mats Hammargren inför semmeldagen på tisdag.
– Då gör vi ungefär 3 000 semlor totalt, varav 300 vegansemlor. Men efterfrågan ökar hela tiden, jag märker det på Facebook bland annat.
Här finns vegansemlor:
• Bagar’n Hornstull, Södermalm – främst på tisdagar, fredagar och lördagar
• Kafé 44, Södermalm (endast på semmeldagen)
• Lilla Bagis, Bagarmossen

