Teatervåren är här! | Stockholms Fria
  • Moment:teater bjuder på Svindlande höjder.
  • I mars sätter Fria teatern upp Full galopp, om modegurun Diana Vreeland.
  • Alla heter Allan spelas på Teater Giljotin.
  • Till och med 25 februari går det att se Kongo – en pjäs om Sverige på Teater Tribunalen.
Stockholms Fria

Teatervåren är här!

Från Patti Smith till Magnus
Ugg
la, från glamour till Elfriede Jelineks källarhålor. SFT guidar dig till vårens föreställningar.

Teaterstudio Lederman

Teatern arbetar främst med gränsöverskridande konstformer och är influerade av rysk teaterpedagogik. I helgen 19–20 februari spelas Har du träffat Hitler? I pjäsen gestaltar ett överlevande vittne av Förintelsen sina minnen. Föreställningen är fylld av musik och sånger på serbiska, ungerska, jiddisch, hebreiska och tyska.

www.teaterlederman.com

Fria teatern

Den 8 mars är det nypremiär för Full galopp. Pjäsen handlar om Diana Vreeland, ett modeorakel som var väldigt inflytelserik under sin tid som redaktör för Vogue på 1960-talet. Glamour och flärd utlovas i Högdalen.

www.friateatern.se

Moment:teater

Moment:teater huserar i Gubbängen och vill sprida teater utanför tullarna. I helgen 20–21 februari spelar de Svindlande höjder, Emily Brontes klassiker. Senare i vår gör de en modern tolkning av Selma Lagerlöfs Kejsaren av Portugallien och sätter upp David Mamets dystopiska och filosofiska pjäs Duck variations.

www.moment.org.se

Teater Brunnsgatan 4

I likhet med Moment:teater satsar Brunnsgatan 4 på Selma Lagerlöf genom föreställningen Jag – Selma (15/2–3/3). I februari går även monologen Patti Smith i november av och med Katarina Bothén. Vårens höjdpunkt på Brunnsgatan kommer nog bli Harold Pinters Aska, som har premiär 11 mars. För regi står Görel Crona, som även äntrar scenen tillsammans med Johannes Brost.

www.brunnsgatanfyra.se

Orionteatern

I höstas gick Magnus Ugglas monolog Hallå! Popmusik, kickar å kläder på Teater Galeasen. I veckan hade den nypremiär på Orionteatern och spelas fram till 26 mars. En nostalgitripp skriven av Martin Luuk, med fokus på karriärens första trevande steg.

www.orionteatern.se

Teater Galeasen

Teater Galeasen bildades 1983 och vill göra utmanande och normöverskridande konst. På måndag 22 februari är det premiär för Winterreise av Elfriede Jelinek. Pjäsen beskrivs som ”en nedstigning i ett förfruset Europa präglat av finansiella bortgiften, otacksamma främlingar och flickebarn instängda i källarhålor.”

www.galeasen.se

Teater Giljotin

Teater Giljotin är ett konstkollektiv som varvar teater med performances. Två föreställningar har premiär denna månad, Alla heter Allan 19 februari och Idioten 27 februari. Allan heter Allan är feel good-teater om en oväntad vänskap, skriven av Bengt Järnblad. I Idioten har Zardasht Rad bearbetat Dostojevskijs roman och vävt in egna textpartier till en existentiell monolog.

www.teatergiljotin.se

Teater Tribunalen

I en vecka till går det att se Kongo – en pjäs om Sverige av Johanna Emanuelsson. Den handlar om tiden efter Kongos självständighet 1960, när 6 000 svenska soldater skickades som stödtrupper till landet under FN-flagg och hamnade mitt i blodiga strider. ”Texten sätter ljus på den sena, råa imperialism som var Kongokrisen” skriver Lars Ring i en recension i Svenska dagbladet (15/1).

www.tribunalen.com

Turteatern

Turteatern i Kärrtorp ger just nu två föreställningar, Äldreomsorgen i Övre Kågedalen och Taktiska meditationer. Nikanor Teratologens skandalomsusade debutroman från 1992 har fått en scenisk gestaltning som blivit hyllad. Stockholms frias vikarierande kulturredaktör Magnus Säll var upprymd efter premiären och skrev att ”Scenografin är rent mirakulös. Fantasifullheten i miljöer och kläder matchar den språkliga energin i texten.”

Taktiska meditationer är ett gästspel av Nyxxx och beskrivs som en kollektiv kontemplation där besökare kan komma och gå när de vill.

www.turteatern.se

Playhouse teater

Målet för teatern är att presentera nyskrivna pjäser från scener i New York och framföra dem på svenska. I dag 19 februari har släktkrönikan Den stora måltiden nypremiär och spelas under en vecka. Pjäsen är skriven av dramatikern Dan LeFranc och i regi av Elisabet Klason. Den fick sin urpremiär i Chicago där den gjorde stor succé och spelades senare i New York.

Den 16 mars är det premiär för Allt är underbart, en komedi av den brittiske dramatikern Duncan Macmillan.

www.playhouseteater.se

Folkkulturcentrum

Om du själv vill stå på scenen har du chansen på Folkkulturcentrum i Ropsten. I sommar anordnar de en teaterkurs där deltagarna får repetera och sedan framföra kända verk, bland annat Den inbillade sjuke av Molière och Den goda människan från Sezuan av Brecht. Vid informationsmöten under våren kan alla som är intresserade komma till FKC för att få veta mer om projektet.

www.folkkulturcentrum.se

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria