Stockholm får ny litteraturmässa | Stockholms Fria
  • Athena Farrokhzad.
  • Ardalan Esmaili.
  • Mara Lee.
Stockholms Fria

Stockholm får ny litteraturmässa

Ann Jäderlund, Viola Bao, Stig Larsson och Mara Lee. När Stockholms litteraturmässa slår upp portarna för första gången blir det inte bara bokbord. Det bjuds även på poesiuppläsningar och samtal om allt från litteraturkritik till ny teknik.

Stockholms litteraturmässa anordnas på Kulturhuset Stadsteatern 15–16 april och har gratis inträde. Tanken är att det ska bli ett årligen återkommande evenemang. Initiativtagare är Lina Rydén Reynols, redaktör på Albert Bonniers förlag, och Martin S. Halldin, förlagschef på Bokförlaget ETC.

– Jag och Lina tröttnade på att knyta näven i fickan när vi pratade om att vi saknar en rejäl litteraturmässa i Stockholm. Vi bestämde oss för att själva göra något åt det istället för att vänta på att någon annan skulle agera. Vi satte oss först och skrev ner vad vi själva skulle vilja se och höra på en sådan mässa, sedan startade vi en ideell förening och började arbeta för att det skulle bli verklighet, säger Martin S. Halldin.

Tanken är att mässan ska visa upp mångfalden i Förlagssverige.

– Alla förlag har varit välkomna att boka plats på mässan. De 60 som är med i år är helt enkelt de som anmälde sig först. Värt att nämna är också att alla utställare deltar på lika villkor, ingen kan köpa sig större plats än någon annan.

Varför har det inte funnits någon mässa i det här stora formatet tidigare?

– Det finns ju andra litterära evenemang i Stockholm och vi gör inte anspråk på att Stockholms litteraturmässa är det första eller det enda. Men som arrangörer har vi möjlighet att skapa ett evenemang som är precis som vi vill ha det. Vi har fått mycket positiv respons från både förläggare och läsare för att vi arrangerar detta, så det verkar finnas en efterfrågan, säger Martin S. Halldin.

Kan er start påverka bokmässan i Göteborg?

– Nej det tror jag inte. De gör sin grej och vi gör vår.

Har ni något tema?

– Nej, det finns inget självändamål i att ha teman, men vi är inte emot det principiellt heller. Kanske någon annan gång.

Kan du berätta om några programpunkter?

– Några programpunkter under lördagen som jag själv tycker är väldigt intressanta är dels ett samtal mellan Athena Farrokhzad och den rumänska poeten Svetlana Cârstean, om deras gemensamma bok, Trado, samt journalisten Joakim Medins presentation av boken Kobane – den kurdiska kampen mot IS. Men programmet är proppfullt med samtal och uppläsningar av alla möjliga slag, och förhoppningsvis finns det något för alla.

Hur många utländska författare deltar?

– Vi har faktiskt inte räknat dem. Men programmet speglar vad de medverkande förlagen sysslar med just nu, och medverkandelistan ser ut därefter, med författare från bland annat Rumänien, Schweiz och Danmark.

Kommer alla programpunkter vara tillgängliga för allmänheten?

– Alla programpunkter är till för alla som är intresserade, och mässan är helt gratis för besökare. Det gäller även invigningen på fredagskvällen, säger Martin S. Halldin.

Fakta: 

Stockholms litteraturmässa

• 60 förlag och tidskrifter ställer ut

• Alla evenemang är gratis

• Litteraturmässan drivs av en oberoende ideell förening

• Invigninen sker i Foajé 3 fredag 15 april kl 17. Bland annat läser Alejandro Leiva Wenger ur sin pjäs Författarna.

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria