Tidig sommar stör fåglarna | Stockholms Fria
Sara Karnehed

Fördjupning


Sara Karnehed
Fria.Nu

Tidig sommar stör fåglarna

Båttrafik och badare kan störa fåglarnas häckning och splittra fågelungar från sina föräldrar.

– Ta det lugnt och kör en omväg om du ser en fågelfamilj. Risken är annars att du kör på eller splittrar dem, säger ornitologen Mikael Nord.

Mikael Nord har precis avslutat en inventering av fågellivet på öarna utanför Varberg där tärnor och måsar häckar för fullt. Men antalet vadarfåglar är färre i år.

– Förra året var det en sen vår. Det märkte vi direkt. Vadarfåglarna hann få ut sina ungar från bona. De hann bli så stora att de kunde flyga innan badsäsongen och störningarna kom igång. Det berodde på att folk gick ut på stränderna mycket senare än i år, säger Mikael Nord.

Ju mindre strandliv desto fler överlevande fåglar. För att störa fågellivet så lite som möjligt är det bäst att undvika skyddade områden och att läsa av fåglarnas beteende.

– Kommer det en massa tärnor och dyker mot dig när du ligger och solar är det för att du stör. Då har du kommit in i deras koloni och då ska du avlägsna dig, säger Mikael Nord.

Att köra nära land eller bada i närheten av fågelkolonier kan skrämma iväg föräldrarna från boet och ungarna riskerar att frysa ihjäl, berättar Mikael Nord.

Fåglarna blir störda av båttrafik och ungarna kan bli splittrade från sina föräldrar när en båt kommer för nära dem på sjön. Då ökar risken för att ungarna blir tagna av andra djur.

– Kör du med en båt, en vattenskoter eller surfingbräda, så stör du. Ta det lugnt och kör en omväg om du ser en fågelfamilj. Risken är annars att du kör på eller splittrar dem.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Vattenskotrar kan regleras i ny lag

Det är förbjudet att köra vattenskoter utanför allmän farled. Ändå får polisen in klagomål om vattenskotrar som skrämmer badare och djurliv vid stränder varje dag.

Fria.Nu

Bushcraft lockar nya överlevare

I en vardag där det mesta hänger på mobiltäckning och strömförsörjning har fenomenet bushcraft blivit allt mer populärt.

– Folk gör det för att kunna ta hand om sin familj om det händer något eller för att lära sig mer om naturen, säger kursarrangören Andreas Ahlsén.

Fria.Nu

”Det finns ingen coolare plats att bo på”

Bilden av att bara oambitiösa och misslyckade personer stannar kvar på landsbygden får studenter att flytta från glesbygden, menar journalisten Kristina Ernehed. Nu har hon bestämt sig för att ändra på fördomarna.

Fria.Nu

Turism gör landsbygd urban

Starka normer om att landsbygden inte kan erbjuda en framtid möter de unga som väljer att bo kvar, visar en ny doktorsavhandling i kulturgeografi. På platser med turism skapas flera av de möjligheter som finns i en storstad.

Fria.Nu

© 2021 Stockholms Fria