• En virkad fågel som Maria Yvell satte ut i somras som en protest inför omröstningen om skärpta asyllagar.
  • Broderitagg av gruppen Slöjdjuntan som är aktiv längs Linje 17.
  • Frida Arnqvist Engström och Maria Yvell.
Stockholms Fria

Gerilla med garn som vapen

Garntaggning, recycle design och budskapsbroderi. I helgen 15–16 oktober intar slöjdgerillan Folkets hus i Bagarmossen.

För ett tiotal år sedan började garngraffiti dyka upp i det offentliga rummet. Lyktstolpar kunde få benvärmare och träd förses med utsmyckningar. Det är dock först på senare år som det har växt till en bredare rörelse. Uttrycket har också blivit mer varierat, med broderier och virkade figurer. Författaren och journalisten Frida Arnqvist Engström, som tillsammans med Maria Yvell håller i Gerillaslöjdsfestivalen i Bagarmossen, har myntat gerillaslöjd som ett övergripande begrepp.

– Jag är journalist och författare och har hittat på ordet. När jag föreläste om olika sätt att förändra världen så behövde jag ett samlande namn för DIY, radikalt broderi och stickad graffiti. Då hittade jag på gerillaslöjd som ett paraplyord. Jag tänker att det är ett sätt att på ett ickeförstörande vis sätta ut saker i det offentliga rummet för att kommentera politiska händelser genom att man använder någon form av hantverksteknik, säger Frida Arnqvist Engström.

Hon menar att även om konstverken är dekorativa och kan verka gulliga och roliga är de ofta en manifestation av något slag.

– Väldigt många utövare är aktivister, de är feminister och vill använda hantverket som metod. Så gerillaslöjd handlar mycket om ett sätt att uttrycka sig själv eller kommentera sin omgivning. Ett exempel är en liten virkad fågel som Maria Yvell gjorde och satte upp utanför Riksdagen. Går man bara förbi ser man en gullig fågel, men för henne handlar det om flyttfåglar och frågan om vem som kan förvägra andra människor att känna sig hemma här. Hon satte dit den som en protest mot hårdare asylregler. Så kan det ofta vara, något ser fint ut men kan symbolisera något annat.

Att gerillaslöjd blivit vanligare de senaste åren tror Frida Arnqvist Engström beror på den politiska utvecklingen.

– Det finns många som fått nog, det finns en samhällsutveckling som är förfärlig. Gerillakonsten blir ett sätt att kanalisera oro, att säga att nu får det räcka. Det har med SD och flyktingmottagningen att göra, den typen av aktualiteter. Det här är ett sätt för en stor grupp att nå ut, att kommunicera. Det är kärnan i det, att man har något att berätta.

Rörelsen har också vuxit genom nätverk på internet som gjort att det blivit lättare att känna sig som en del av ett sammanhang och möjliggjort samarbeten kring idéer. Det är också på internet som fröet till helgens festival grott.

– Vi har dragit igång festivalen utifrån en Facebookgrupp, Gerillaslöjd unite, där det ingår cirka 300 personer. Vi ville samla gruppen, jag är nyfiken på att se vad de gör, för jag är inte utövare själv. Då kände vi att vi startar en festival med fokus på görandet, och styrelsen i Bagarmossens Folkets hus nappade på idén. Vi vill visa upp det här för allmänheten, men också bjuda in människor att själva testa på, säger Frida Arnqvist Engström.

Vad kommer att hända under festivalen?

– Första dagen är det en massa workshops där man kan prova på saker. Vi har till exempel recycle design, en kurs i återvinning med gerillaslöjdstema. Vi har en graffitikonstnär, Lina Eriksson, som kommer att göra ett fanzine på festivalen med tips och tricks om gerillaslöjd. Sedan har vi en paneldiskussion om gerillaslöjd och visar filmen Yarn – the movie, säger Frida Arnqvist Engström.

– På lördagen kommer festivalen att bestå av ett stort kreativt torg. Målet är att vi på söndagen ska sätta upp saker och inta Bagarmossen med det som gjorts. Så det blir ett annat fokus där vi gör ett konstverk tillsammans om gemenskap, samhörighet och integrering.

Fakta: 

Fakta

• Festivalen arrangeras i Bagarmossens Folkets Hus, Lillåvägen 44.

• Öppettider: Lördag 12.00–23.00, söndag 10.00–14.00.

• Festivalen är kostnadsfri förutom biofilmen Yarn: the Movie som kostar 100 kr.

• Mer information: www.gerillaslojdsfestivalen.se och www.facebook.com/gerillaslojdsfestivalen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria