Riksnyheterna missar riket | Stockholms Fria
  • Norrlandsredaktionerna har svårt att få genomslag i SVT:s nyhetssändningar.
Landets Fria

Riksnyheterna missar riket

Norrland syns knappt i SVT:s riksnyheter. Från Jämtland och Gävleborg visades bara tre inslag i Aktuellt och Rapport under årets första månader.

Tidningen Journalisten har undersökt hur många inslag utanför storstadsområdena som visas i SVT:s nyhetsprogram Rapport och Aktuellt under bästa sändningstid, det vill säga nyheterna klockan 19.30 och 21. Statistiken visar att Norrlandsredaktionerna har svårt att få genomslag i sändningarna.

Under augusti sände Rapportnyheterna klockan 19.30 totalt 37,5 lokala inslag. Det är 1,21 inslag i snitt per sändning. Flest inslag visades från Skåne och Region Väst. Trots stora frågor av medialt intresse, som befolkningsökningen i Västernorrland till följd av flyktingmottagandet, diskussionen om regionsammanslagning och nedläggningen av Vattenfalls kontor i Jokkmokk, syns få av dessa frågor i riksmedia.

– Det handlar om nationella medier som i stor utsträckning har stängt resten av Sverige. De finns med när det sker stora olyckor men sedan är det medieskugga.

– Men det är viktigt att säga att situationen ser likadan ut i Värmland, Blekinge eller Småland. Det är inte bara ett Norrlandsproblem, säger den numera pensionerade SVT-journalisten Sverker Olofsson till Journalisten.

Fakta: 

Lokala inslag i nyheterna

Antal regionala tv-inslag från Norrland i Rapport kl 19.30 och Aktuellt kl 21 mellan januari och augusti 2016.

Norrbotten: 9 inslag i Rapport 0,5 inslag i Aktuellt.

Västerbotten: 11 inslag i Rapport, 1,5 i Aktuellt.

Västernorrland: 10 inslag i Rapport, 3,5 i Aktuellt

Jämtland: 3,5 inslag i Rapport, 2,5 inslag i Aktuellt

Gävleborg: 3 inslag i Rapport inget i Aktuellt.

Dessa toppar listan:

Skåne: 54,5 inslag i Rapport, 17,5 inslag i Aktuellt.

Region Väst: 56,5 inslag i Rapport, 18,5 inslag i Aktuellt.

Källa: Journalisten

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2021 Stockholms Fria