• I Rapport för sjöfarande varvas nycirkus och teater med sång och musik.
Stockholms Fria

Flyktingar skildras med cirkus och sång

Teater, cirkus och musik. Allt ryms i Rapport för sjöfarande, en föreställning som utgår från möten med flyktingar.

JaKan cirkus är en fristående nycirkusgrupp som startade på Järfälla kulturskola. Tillsammans med teaterföreningen Teodok ger de en föreställning i Kallhäll som bygger på flyktingars livsöden. Manusförfattaren Ulrica Storbacka har jobbat volontärt på flyktingboenden och använt sina erfarenheter därifrån i sitt skrivande.

Men även JaKan cirkus har besökt flyktingboenden.

– Vi hade en gala för att samla in pengar och då kom jag på idén att ha föreställningar på flyktingboenden. Vi var ute på fyra boenden och uppträdde nio gånger i vintras, säger Elin Ringström, regiassistent och cirkusartist.

Hon beskriver det som en häftig upplevelse:

– Speciellt att se barn som varit med om hur mycket som helst, men som för en stund glömmer allt och skrattar och leker med jongleringsbollar. Vi artister växte enormt av det här projektet, både som individer och som grupp. Även om vi inte liksom skapade världsfred eller någonting gjorde vi stor skillnad i just de barnens liv, just den dagen.

Besöken på flyktingboenden gör också att artisterna har lättare att relatera till människorna som den nya föreställningen Rapport för sjöfarande handlar om.

– Vi vet vilka de är och hur deras liv ser ut just nu. Det är dem vi uppträder för, och vi har en verklig historia att förmedla, säger Elin Ringström.

I fokus i Rapport för sjöfarande står en man som bor på ett flyktingboende och saknar sin fru som är på väg till Europa.

– Deras förhållande är den röda tråden, runt deras berättelse finns det flera andra människoöden som man också ges inblick i. En annan handling som löper parallellt är flyktingarnas möten med samhället, säger Ulf Rönnell, regissör.

Lämpar sig cirkus och teater bra för att gestalta flyktingfrågor?

– Ja, absolut. Om man tar något så aktuellt som flyktingkrisen är det lätt att man bara hamnar i språket, det blir lätt ett föredrag. Om man tar omvägen via abstrakta uttryck kan man nå andra berättelser. I samhället tittar vi mest på om de får jobb och boende, om de har utbildning. Vi vill istället lyfta deras individuella öden. Både sorg, glädje, hopp och förtvivlan går utmärkt att lyfta fram genom cirkus och musik, säger Ulf Rönnell.

Fakta: 

Fakta

Rapport för sjöfarande spelas på Gamla Folkets Hus i Kallhäll t o m 28 januari.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2025 Stockholms Fria