• Arga flickor, Khan-Ji och Behrang Miri är några av dem som medverkar vid releasefesten för Agenda: Jämlikhet Stockholm.
  • Khan-Ji.
  • Behrang Miri.
  • Sofi Starud, projektledare för Agenda: Jämlikhet Stockholm, tillsammans med Denise Beniwa Johnson, samordnare.
Stockholms Fria

Jämlikheten kommer till Stockholm

Agenda: Jämlikhet är en digital plattform som vill göra det lättare att engagera sig för en jämlik värld. 2014 startade de i Göteborg och året efter i Malmö. Nu är turen kommen till Stockholm.

Genom Agenda: Jämlikhet kan organisationer och föreningar som på olika sätt verkar för jämlikhet utbyta strategier och samarbeta. Det är också en hemsida som vänder sig till människor som vill göra en insats.

– Det är många som vill engagera sig ideellt, men det är inte alltid så lätt att veta var en ska göra det och hur. Det är en djungel av olika frågor, säger Sofi Starud, projektledare för Agenda: Jämlikhet Stockholm.

På den digitala plattformen finns information om alla anslutna organisationer och ett kalendarium med event, utbildningar och demonstrationer.

– Där kan en söka på vissa dagar eller ämnen, om en är intresserad av specifika frågor, säger Sofi Starud.

I Göteborg, där Agenda: Jämlikhet funnits längst, är det en bra spridning på föreningar som deltar – allt från Amnesty till olika hbtq-föreningar och separatistiska grupper. I Stockholm har redan ett femtiotal organisationer föranmält sig inför starten i dag 16 december. StreetGäris, RSMH Stockholm, Raoul Wallenberg academy och Interfem är några av dem.

– Det kommer att bli samma upplägg här, skillnaden är att i Göteborg och Malmö har det varit mest lokalföreningar, här blir det både lokalföreningar och huvudorganisationer.

I kväll fredag är det releasefest för Agenda: Jämlikhet Stockholm på Mångkulturellt centrum i Fittja. Det blir uppträdanden av bland andra Seluah, Slaktivista och Behrang Miri.

– Milad Mohammadi kommer att hålla en inspirationsföreläsning och Arga Flickor kommer att läsa en dikt och prata om sitt engagemang. Sedan berättar Nora Oleskog Tryggvason, som är en av grundarna, om Agenda: Jämlikhet ur ett historiskt perspektiv, säger Sofi Starud.

Kommer ni att arrangera fler evenemang?

– Ja, vi tänker att vi ska försöka ha en träff i vår där organisationer får träffas och vi håller föreläsning om hur man anordnar inkluderande event.

Vad kan personer som känner att de vill engagera sig i Agenda: Jämlikhet göra?

– Vi har en volontärredaktion som driver hemsidan, våra sociala medier och bloggen, säger Sofi Starud.

Fakta: 

Agenda: Jämlikhets värdegrund

Ett urval punkter:

• Vi vill ha ett jämlikt samhälle. Agenda: Jämlikhet strävar efter ett jämlikt samhälle där alla människor har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter.

• Vi lever i ett ojämlikt samhälle. Agenda: Jämlikhet utgår från att samhället idag är ojämlikt.

• Förändra diskriminerande och missgynnande strukturer. Agenda: Jämlikhet menar att det behövs ett aktivt arbete för att förändra diskriminerande strukturer.

• Utbyta erfarenheter och strategier. Agenda: Jämlikhet vill att det ska vara enkelt för olika personer, organisationer och sociala rörelser att utbyta erfarenheter och strategier med varandra.

• Inte att komma överens eller konkurrera. Agenda: Jämlikhet har inte som mål att alla som engagerar sig för jämlikhet ska gå samman och komma överens. Istället vill vi visa på olikheterna där många olika utgångspunkter, erfarenheter, metoder och strategier prioriteras och diskuteras.

• Enkelt att engagera sig. Agenda: Jämlikhet vill att det ska vara enkelt för alla som vill, att kunna engagera sig för jämlikhet.

Du hittar Agenda: Jämlikhet på www.agendajamlikhet.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria