Mogert (S): ”Monopolsituation på Stockholms biomarknad” | Stockholms Fria
  • Kulturborgarrådet Roger Mogert (S) oroas över amerikanskt inflytande på biomarknaden.
Stockholms Fria

Mogert (S): ”Monopolsituation på Stockholms biomarknad”

Kulturborgarråd Roger Mogert (S) oroas över framtiden när världens största biografägare intar Stockholm. ”De pratar väldigt lite om innehållet”, säger han.

– Situationen i Stockholm väl känd, i bästa fall kan man beskriva den som monopolliknande, med en stark dominans av SF Bio. Så vi har jobbat för att få till lite nya fristående biografer. Men Bonnier som ägare har ändå haft någon slags ambition kring innehållet. De har varit en bra monopolist, om man får säga så.

Hur blir det nu?

– Det är jättesvårt att säga, vi har bara erfarenhet av AMC vid ett tidigare tillfälle.

AMC etablerade nämligen den jättelika biografanläggningen i Heron City 2001. Efter några år sålde man ­biografen – till SF Bio.

– Det kändes då som en väldigt amerikansk etablering och att de inte riktigt hade koll på den svenska marknaden. Sedan dess har vår biografmarknad förändrats drastiskt.

AMC är i dag världens största biografägare och har nu alltså köpt SF Bio. Mogert lägger in en brasklapp om att det är oklart hur det kommer att bli.

– Vi vet ju inte hur de kommer att agera. Men när jag läser om AMC:s förvärv och ambitioner pratar de mycket om upplevelsen, hela kringverket. Bättre mat och dryck och fåtöljer i all ära, men de pratar väldigt lite om innehållet, där kan jag känna oro, säger Mogert.

Men spelar det någon roll vem som äger en biograf?

– Ja, det är klart. Nu blir det en kanal in till väldigt många fönster. Och situationen i Stockholm påverkar andra delar av landet. Stockholmspubliken är viktig för att film ska kunna finnas i övriga landet. Alltså om du som distributör har en film och inte få in den för visning i Stockholm så blir det svårt för den filmen att få att bärkraft i Borås. Hur det ser ut i Stockholm kan bli ett problem för distributionen i hela landet, så det är ett problem att en aktör är så inflytelserik.

Så vad gör staden?

– Vi satsar vi på kvalitetsfilm och mångfald på biomarknaden. Dels ger vi ett kraftigt ökat stöd till filmfestivaler i Stockholm. Vi har dubblerat stödet till festivaler på två år, jag tror att det är 55 stycken som får stöd i dag. Dels införde vi projekteringsstödet för nya biografer som syftade till att hitta en plats och komma igång och där har ju Capitol kommit längst.

Blir det någon utveckling av projekteringsstödet eller någon ny stödform?

­– Nej, utan nu är det det traditionella kulturstödet som gäller. Sedan är frågan vad man har för program. Det kan bli stöd beroende på inriktning och hur de väljer arbeta.

Förutom Capitol så har ABF, Folkets hus och Stockholms filmfestival beviljats projekteringsstöd. Men finns det plats för så många kvalitetsbiografer?

– Jag tror att det finns en outnyttjad potential. Den stora utmaningen är att hitta lokaler. Men explosionen av filmfestivaler visar att det finns en publik i Stockholm som längtar efter mer och annan film.

Roger Mogert höjer ett varningens finger för att den aktuella affären även kan påverka filmproduktionen.

– Vi behöver fundera på vad detta innebär för svensk filmproduktion. SF Bio har varit måna om att vara ett fönster för svensk film. Det är inte säkert att ett USA-baserat bolag har samma ambition. Jag vet inte hur de ser på det. Det finns ju en kommersiell publik för svensk film. Men det är inte självklart.

Affären ska granskas av EU-kommissionen som väntas ge besked under våren.

Fakta: 

Mer om AMC-affären

Amerikansk biojätte styr filmutbudet i Stockholm – intervju med filmvetaren Jon Asp och mer om AMC:s bakgrund.

”Biografmonopol ökar behovet av alternativ” – intervju med filmbolagschefen Nicolas Debot som öppnar ny kvalitetsbiograf.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria