Inledare


Mäns våld mot kvinnor

  • Alla hjärtans dag borde bli en dag att inte bara hylla heterosexuell tvåsam kärlek på, utan även uppmärksamma dess eventuella konsekvenser.
Fria Tidningen

Kvinnors otrygghet beror på män

Majoriteten av våld som kvinnor utsätts för sker i nära relationer och majoriteten av våldsutövarna är män. Alla hjärtans dag är en utmärkt dag att uppmärksamma kvinnors potentiellt utsatta situation i en heterosexuell tvåsam relation, skriver Yasmin Hussein.

Det var nyss Alla hjärtans dag, en tid att ge sina nära och kära extra värme och kärlek. Eller chokladpraliner. Frågan som svensk handel vill ska dominera är: Vad ska du köpa till din partner den 14 februari? Frågan som borde dominera enligt Brottsförebyggande rådet är: Hur kan jag vara trygg i relationer med män? Ja, det här handlar om kvinnors otrygghet och den frågan är definitivt inte kommersiellt gångbar.

Enligt Brå utförs en överväldigande majoritet av våldet mot kvinnor av män de känner. En man de har en relation med. När det kommer till offer för dödligt våld i hemmiljön så dominerar kvinnor bland fallen. Det här är alltså det som polisen känner till. Mörkertalet är stort eftersom övergrepp som sker i nära relationer oftast inte anmäls av utsatta. För vissa kvinnor har det då gått så långt att våldet blivit en naturlig del av vardagen. De har vant sig vid kontroll och svartsjuka.

Varför ens lyfta detta när många firade kärlekens dag? För att det är en dag som kommersiellt handlar om att fira tvåsamheten och traditionella könsroller. Det lyckliga paret. Men kanske borde denna dag handla mer om flickvännen som slutat träffa sina vänner för att göra killen nöjd? Kanske om hon som lärt sig vilken concealer som döljer blåmärken bäst? Eller om dejten som slutade i våldtäkt?

Denna begränsning av kvinnor sker oavsett samhällsklass och i varenda ort. Spelar ingen roll hur stark hon är, om någon undrar. Så vad kan samhället göra? Finns det något politiken kan göra? Innan vi går in på det vill jag uppmärksamma en krönika i Expressen som fångade mitt intresse. Den 10/2 skrev Sanna Rayman om kvinnors otrygghet under rubriken ”Kvinnor borde varnas mer och peppas mindre”.

Rayman menar att det är dumt att uppmuntra till att kvinnor ska få ”leva som de vill” när statsmakten inte kan lova deras trygghet. När polisen uppmanar till försiktighet borde det inte kritiseras utan ses för vad det är. Det handlar om säkerhet. Kvinnor behöver i dessa tider inte peppas, de behöver varnas mer. Enligt Sanna Rayman.

Och ja, kanske finns det en poäng i det. Om försiktighet är den faktor som avgör kvinnors trygghet borde det övervägas. För i sådana fall borde kvinnor helt sluta träffa män. Eller vad menar Rayman? Hur kan en kvinna vara försiktig nog så att hon aldrig utsätts för övergrepp? Flytta ut i vildmarken och leva på vad naturen ger? Jag ser inget annat alternativ. Ska vi kvinnor leva i ett samhälle integrerat med män finns det absolut inget vi kan göra för att undvika trakasserier. Inget. Så länge kvinnor har män i sina liv är det verkningslöst att vara försiktig.

Mäns våld mot kvinnor är ingen könssjukdom som det går att skydda sig från. Det finns ingen kondom mot sexuella trakasserier. Ledsen. Vet många som skulle vilja ha det och det preventivmedlet hade nog slagit försäljningsrekord direkt. Men så länge detta endast är en fantasi finns det ingen poäng att lägga ansvaret på kvinnor.

Så vad finns det för verkliga lösningar mot otryggheten? Ja, tillbaka till samhällets ansvar att garantera halva befolkningens frihet. För det förebyggande arbetet mot våld och sexuella trakasserier kräver mer resurser och tålamod än att bara be kvinnor att vara försiktiga. Här handlar det om att tidigt bryta sönder en skadlig maskulinitet. Att ge förutsättningar för rättsväsendet så att fler kvinnor vågar anmäla. Ha en politik som gör kvinnor mer ekonomiskt självständiga från män. Kanske till och med dela ut chokladpraliner med texten ”Backa kvinnor”.

Vad som helst är bättre än att säga till tjejer att vara försiktiga.

ANNONSER

© 2022 Stockholms Fria