Hanna Höie

Inledare


Trumpismen

  • Oavsett om Trump menar allvar eller spelar ett spratt med sin politik är det viktigare än någonsin att vi som är motståndet solidariserar med varandra.
Fria Tidningen

Högerpopulism är kaoset

Oavsett vad Donald Trump kommer att åstadkomma och hur mycket som bara är tomt prat är det livsviktigt nu att vi som är motståndet solidariserar oss med varandra och arbetar för allas rättigheter, skriver Hanna Höie.

Jag har haft förmånen att spendera tid med goda vänner i USA och kunnat följa Donald Trumps första veckor som president och det motstånd mot honom som växer här. Från sorgen och depressionen många kände när Trump vann valet, genom vrede fram till den framtidstro och kampvilja som många utstrålar nu när han väl blivit president.

Kaoset på USA:s politiska scen når ständigt nya höjder. Varje kväll bänkar vi oss framför nyheterna på TV, vad har han hittat på i dag? Ömsom skrattar vi, ömsom blir våra amerikanska vänner tysta. ”Det vilar ett tungt ansvar på oss nu” säger en av mina vänner, ”vi vet var det här kan sluta”. För mitt i kaoset, mitt i dokusåpan Trump, finns allvaret ständigt närvarande.

Frågan är bara vilka kamper vi skall ta, för det finns gott om frågor att ta tag i. Försöker han luras undrar vissa. Är många av de vidrigheter han i en så rasande fart hittar på verkligheten dimridåer. Vill han få alla att reagera på varenda grej så en lätt missar de riktigt stora försämringarna han lyckas driva igenom?

Det skulle vara genialiskt, men jag tror inte han och människorna runt honom är så smarta. Jag tror visserligen det är dimridåer vi ser, dimridåer som människor som Trump sprider omkring sig. Men de är knappast utformade för att vilseleda chockade amerikanska liberaler. Jag tror detta är högerpopulismens natur. Missnöje utan analys skapar endast vrede och önskan att sparka åt alla håll och kanter. Men det är bara om du sparkar nedåt som du kommer få tillfredsställelsen av att känna hur din fot verkligen träffar.

I högerpopulismens värld är det en storkapitalist av värsta sort som skall rädda vit amerikansk arbetarklass. Det är Mexikos fel att amerikanska storföretag valt att flytta produktionen dit. Det är flyktingarnas fel att USA utsätts för terrorism. Det är feministernas fel att kvinnor gör abort. Med en så bristfällig analys av problemen våra samhällen står ovanför är det inte konstigt att lösningarna blir fullständigt kaosartade.

Och vi, alla högerpopulismens motståndare, denna myriad av människor med så olika upplevelser av att vara människa, med så olika förutsättningar att kämpa, med så olika frågor vi brinner för. Hur skall vi mitt i det myller som är vår politiska verksamhet kunna bringa ordning i kaoset? Det känns näst intill omöjligt.

Men det är i myllret jag tror vi hittar lösningen, ett myller som för att lyckas måste hållas samman av en självklar solidaritet. Ett myller av människor, av identiteter som mitt i röran vet vad samhällsproblemen bottnar i. Ett myller som ständigt letar efter orden, hittar dem och presenterar nya problemformuleringar. Ett myller, som just eftersom vi är så olika kan se världen från så många håll, ett myller som ständigt håller problemformuleringen aktuell, som ständigt kan beskriva det samhälle vi lever i här och nu, och som ständigt kan komma med idéer för att förbättra det. Det är vi som är kaosets motsats.

Det är också det jag ser hända i USA, som gör att jag blir så fylld av hopp över att vara här just nu. Det är alla sociala rörelser som börjar hitta varandra. Det är alla här som just nu är villiga att lyssna, att ta till sig det människor med andra livsupplevelser och förutsättningar har att säga. Det är alla ateister, troende katoliker, judar och buddhister som kommer registrera sig som muslimer om Trump får genom sitt muslimregister. Det är alla ur klassisk vit medelklass som ställer sig bakom Black Lives Matter eller männen som öppet stödjer feminismen. Det är alla som självklart ställer sig bakom alla människors rätt att leva sina liv som sig själva och som försöker agera därefter.

Myller trumfar kaos, vilken dag i veckan som helst. Men vi måste hitta varandra, sammanföra våra olika kamper utan att för den sakens skull förlora eller nedprioritera någon av dem. Vi är många nog att springa på alla bollar alla världens Trumpar slänger ut på planen. Vi måste ha modet att våga berätta och ödmjukheten att lyssna, vi måste hålla ihop laget.

Vi måste - för vi har sett det för. Vi har sett detta kaos mörda miljontals och lägga kontinent i ruiner.

ANNONSER

© 2022 Stockholms Fria