Hanna Höie

Inledare


”Den nya kvinnorörelsen”

  • "Det är viktigt att vi står enade nu, alla vi som i åratal har engagerat oss feministiskt, byggt kvinnojourer och följt med våldtagna till akuten," skriver Hanna Höie.
Fria Tidningen

Syna extremhögerns svar på #metoo

Om vi synar fascismens grenar i sömmarna är det knappast en kvinnovänlig oas vi hittar, skriver Hanna Höie om extremhögerns svar på #metoo.

"Mein Name ist Mia, mein Name ist Maria, mein name ist Ebba … Wir sind die Töchter Europas". Filmen som delas flitigt under hashtaggen #120db visar olika tysktalande kvinnor som berättar om fruktansvärda överfall på kvinnor som ägt rum i Europa. Två av tre av exempel är från Sverige.

Samtidigt lägger Katerina Janousch ut texten ”Europas döttrar är under attack” på sin blogg, illustrerad av en sönderslagen och blödande blond kvinna. ”Nu kommer det verkliga metoo-upproret”, hävder bloggare på yttersta högerkanten och inom ”alternativmedia”. Ja, nu är det alltså här – yttersta högerns svar på metoo-kampanjen.

I det som presenteras som ”den nya kvinnorörelsen”, av och för Europas kvinnor, är det väldigt många ledande män. I den svenska Facebookgruppen som bildats kring kampanjen är fyra av sex administratörer män. Det var också en man som skapade gruppen. Snedfördelningen speglas också bland gruppens medlemmar.

Retoriken är densamma som den varit i åratal. Det är feministernas och vänsterns fel att kvinnor våldtas. Gärningsmännen är utländska, offren är ”Europas döttrar”. Öppna gränser (var finns de?) och falska och fega feminister äger skulden till att kvinnor misshandlas och våldtas. Feminister tystar ner problemen, samhället i övrigt tittar bort. Europa sviker sina döttrar.

Det är ingen tillfällighet att exemplen hämtas från Sverige. Att smutskasta ett land som haft en relativt stor invandring under många år och som fungerat som en symbol för ett socialistiskt samhällsbygge är viktigt i dessa kretsar.

Denna nya ”kvinnorörelse” har sina rötter i den identitära rörelsen. En rörelse född ur fransk extremhöger som har fått fotfäste i flera andra länder. Däribland Tyskland, där hashtaggen #120db härrör från, och i Sverige, där samma kampanj nu sprids.

Trygghet för kvinnor har länge varit den yttersta högerns viktigaste flaggskepp. Soldiers of Odin har patrullerat gatorna och terroriserat ungdomar med ”utländskt utseende” i namn av ”svenska kvinnor”. Partier och rörelser med tydlig antifeministisk politik har hittat ett sätt att profilera sig som kvinnors beskyddare.

Det är viktigt att vi står enade nu. Alla vi som i åratal har engagerat oss feministiskt. Vi som byggt kvinnojourer, suttit med våldtagna på akutmottagningar, gömt kvinnor som utsatts för hedersrelaterat våld. Alla vi som knackat på grannens dörr när vi hört skriken. Alla vi som vet att det bara finns en kultur bakom det våld som drabbar kvinnor, transpersoner och ickebinära: manskulturen. Det är så viktigt att vi ser och avslöjar detta, och kommande försök att profitera på offer för sexuellt våld.

Det är lätt att börja leta efter enkla, svartvita lösningar. Det är så lätt att lockas av tanken på att det på förhand går att avgöra vem som är en förövare. För vetskapen om att förövarna finns mitt ibland oss är så skrämmande.

Det är denna rädsla som den yttersta högern nu åter försöker använda för sina syften. För om vi synar fascismens grenar i sömmarna är det knappast en kvinnovänlig oas vi hittar.

Det är därför glädjande att se hur det i allt fler inbjudningar till demonstrationer och manifestationer tydligt skrivs ut att rasister inte är välkomna. Ibland kanske formuleringar behöver vässas till (identitärer ser till exempel inte sig själva som rasister), men det är oerhört viktigt att vi är tydliga nu.

Vi har inte råd att låta extremhögern få oss att anamma deras världsbild. Det är knappast kvinnojourer de är ute efter att bygga, och det är knappast alla överlevare av sexuellt våld de är ute efter att stödja.

För den Mia som har överlevt gruppvåldtäkten på avslutningsfesten i 9:an, vars förövare hette Fredrik, Petter och Pär. För den Maria som precis lyckats fly från Åke till en kvinnojour och för den Ebba som slogs blodig på dansgolvet då hon avvisat Nicklas. För Europas döttrar, för världens döttrar. Syna deras bluff och sätt stopp.

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria