Tioåringar fick rösta om nya mötesplatsen | Stockholms Fria
  • Fagersta fick en ny mötesplats tack vare medborgarnas engagemang.
Stockholms Fria

Tioåringar fick rösta om nya mötesplatsen

Försöket med medborgarbudget i Fagersjö 2016 var lyckat. ”Många fler än vanligt engagerade sig”, säger Farsta stadsdelsnämnds ordförande Lars Bäck.

Medborgarbudget är en av stadens största demokratireformer. Ett första försök gjordes i Fagersjö våren 2016. Då röstade tioåringar och uppåt om aktiviteter som filmklubb, pysselkvällar och boxning.

– Det är en bortglömd stadsdel som har varit som en koloni i förhållande till Stockholm, säger Lars Bäck (V), stadsdelsnämndsordförande i Farsta, om varför medborgarbudget prövades just här.

På invånarnas önskelista över vad som saknades låg en samlingsplats i topp. Med 400 000 kronor i budget fick boende från 10 år och uppåt själva ta fram idéer på vad den nya mötesplatsen skulle erbjuda. Drygt 50 förslag lämnades in och efter utsållning kvarstod 22 stycken som gick till omröstning. Tio förslag gick vidare och Fagersta fick allt från språkkafé till filmklubb och matlagningskvällar.

– Det är lyckat på flera plan. Både att lokalsamhället får möjlighet att mötas och göra saker de själva valt, men också att engagemanget blir en motvikt till den marknadsstyrda politiken där man reduceras till kund. Om man inte möts skapas en grogrund för främlingsfientlighet, säger Lars Bäck.

Valdeltagandet var 7,5 procent, att jämföra med 2-3 procent som är det vanliga för liknande initiativ enligt Stockholms stad. Forskaren Nazem Tahvilzadeh varnar dock för att medborgardialoger tvärtemot syftet riskerar att skapa mer ojämlikhet. De som gör sina röster hörda är ofta människor som redan har mycket makt i lokalsamhället. Men så har inte fallet varit i Fagersjö, enligt Lars Bäck:

– Det är faktiskt det omvända. Det var betydligt fler som engagerade sig i flerbostadshusen, där valdeltagandet generellt är lägre. Fagersjö Trädgårdsstadsförening har inte varit aktiva. Bor man i strandvilla kanske man har pengar att ta sig någonstans och möjlighet att lösa sin fritid på annat sätt, resonerar Lars Bäck.

Efter pilotprojektet står en upprustning och omgestaltning av parken Måsen och en förfallen lekplats på tur. Och den här gången är budgeten 7,9 miljoner kronor.

Men en sak kommer man att göra annorlunda, säger Lars Bäck:

– Vi har lärt oss inför nästa gång att vi måste bli bättre på att översätta grejer. Alla behärskar inte svenska.

Fakta: 

Fagersjö medborgarbudget

• Medborgarna fick våren 2016 ge förslag på och rösta om insatser i stadsdelen.Budgeten var 400 000 kronor. 227 personer deltog i omröstningen.

• De vinnande förslag som genomfördes var språkkafé, läxläsning, filmklubb och yoga, matlagningskvällar, pysselkvällar, crossfit (träning), boxningsklubb, datorspel och biljard.

• En lärdom av försöket är ”att förvaltningen måste arbeta mer med intern förankring vid stora processer för att säkerställa bredd och långsiktighet i arbetet”, skriver staden i en aktuell utvärdering.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Unga drabbas av indragen assistans

Funktionsrörelsen vittnar om ökade avslag på personlig assistans. "De har tagit ifrån mig mina rättigheter", säger 22-åriga Nora Eklöv.

© 2021 Stockholms Fria