Fortsatt mansdominans på biograferna
Stockholms feministiska filmfestival fyller 2 år. Men något firande av en jämställd bransch blir det inte. Fortfarande är en överväldigande majoritet av filmerna på svenska biografer regisserade av män.
Stockholms feministiska filmfestival startade förra året. Syftet var att lyfta fram kvinnliga filmskapare och verka för en mer jämställd filmbransch. Dessutom har arrangörerna tagit fram statistik över könsfördelningen i de filmer som går upp på svenska biografer. Årets undersökning är i likhet med föregående års nedslående.
– 80 procent av alla filmer som visades på bio 2016 var regisserade av män och 90 procent av alla biobesök förra året gick till mäns filmer. Så vi har en hel del att jobba med för att öka jämställdheten inom film, säger Stephanie Thögersen, festivalchef.
Året innan, 2015, var 86 procent av filmerna regisserade av män. Förbättringen avspeglar dock inte utbudet på de större biograferna, menar Stephanie Thögersen.
– Att det ser bättre ut beror framför allt på att Folkets bio tog in fler filmer av kvinnor under förra året. Om vi tittar på de kommersiella biograferna som är de som når ut brett i Sverige ligger siffran fortfarande runt 90 procent filmer av manliga regissörer.
När det gäller biostatistiken gjordes undersökningarna på samma sätt. Nytt för i år är att arrangörerna även granskat Netflix.
– Det visade sig att 96 procent av alla filmer som kom ut på Netflix förra året var gjorda av män, säger Stephanie Thögersen.
Hon menar att filmintresserade har möjlighet att vara med och driva på en förändring.
- Som konsument kan man påverka utbudet genom att ställa krav på ökad jämställdhet. Och det tror jag att många skulle göra om de visste att det var så här skevt. Men problemet är att folk inte vet om att det ser ut så här.
Vad behöver göras för att filmbranschen ska bli mer jämställd?
– I Sverige har vi kommit långt på produktionssidan vad gäller jämställdhet. Men eftersom svenska filmer är en så liten andel av alla filmer som visas i Sverige är det ju viktigt att även inköpare av utländsk film jobbar aktivt för att öka andelen filmer av kvinnor.
Något speciellt ni vill se från politiskt håll?
– Från politisk håll skulle man kunna öka biografstödet för visning av annan film än amerikansk storfilm, eller till och med ställa krav på ett mer jämställt utbud i biografstödet. Dessutom har ju public service ett ansvar för att väga upp ojämställdheten i filmutbudet.
I likhet med premiäråret pågår Stockholms feministiska filmfestival även i år fyra dagar, 2–5 mars. Ett 20-tal filmer visas på biograferna Sture, Zita och Park.
– I år har vi ett nordiskt tema och visar fantastiska filmer från våra grannländer. Jag vill särskilt slå ett slag för finska dramat Little wing om en 12-årig flicka som söker sin pappa och danska relationsdramat Long story short.
Festivalen invigs med den uppmärksammade filmen Sameblod och ett samtal med regissören Amanda Kernell. Under helgen varvas filmvisningar med samtal och seminarier.
– På söndag bjuder vi in till work-in-progress med regissören Karin Fahlén som kommer och förhandsvisar klipp från hennes kommande film All inclusive med bland annat Suzanne Reuter i en av huvudrollerna. Det ska bli spännande att se!
Hur stor andel svenska filmer är det?
– Förutom Sameblod visar vi den underbara kortfilmen Stay ups av den svenska regissören Joanna Rytel. Filmen handlar om en kvinna i fyrtioårsåldern som instruerar sitt barn om att hålla sig undan när hon ska gå på dejt.
Granskning av bioutbudet
Granskningen innefattar alla filmer som gått på bio i Sverige under perioden 160101 t.o.m. 161201.
• 80 procent av filmerna var regisserade av män.
• 74 procent av filmerna hade en manlig manusförfattare.
• 69 procent av producenterna var män.
Alla filmer som kom ut på Netflix i Sverige under 2016 granskades.
• 96 procent av filmerna var regisserade av män.
• 87 procent hade en manlig manusförfattare.
• 74 procent hade en manlig producent.
• 78 procent av filmerna hade en manlig huvudkaraktär.