Ny simhall blir klassfråga i Nacka | Stockholms Fria
  • För att bilda opinion kring frågan har lokala aktivister försett kommunens statyer med badmössor och gjort en ”tipspromenad”.
Stockholms Fria

Ny simhall blir klassfråga i Nacka

Nackabor utan bil får svårt att ta sig till den nya simhallen och priserna kan bli i nivå med Sturebadet, varnar motståndarna.

De senaste månaderna har statyer i Nacka försetts med färgglada badmössor och satiriska tipspromenadfrågor. Bakom aktionen står aktivistgruppen Macka kommun (tänk ”räkmacka”). De vägrar acceptera att kommunens nya simhall ska byggas i rika och relativt glesbefolkade Saltsjöbaden istället för det fattiga grannområdet Fisksätra, Sveriges mest tätbefolkade plats.

– Eftersom en simhall är viktig för alla är det en demokratisk fråga var kommunen väljer att lägga den. Vilka prioriteras? Vilka får komma i andra hand? undrar Jens Waldenström från Macka kommun.

Simhallen ska byggas på Saltsjöbaden IP. Där står idag det 48 år gamla Näckenbadet som ska rivas. Den platsen är svårtillgänglig, menar Jens Waldenström:

– Nästan alla tar sig dit med bil. Om simhallen låg i Fisksätra skulle besökarna kunna åka hit med Saltsjöbanan och buss från centrala Nacka. Andelen hushåll som har bil är mycket lägre i Fisksätra än i övriga Saltsjöbaden. Många familjer delar på ett SL-kort och har inte cyklar till alla i familjen.

Ett annat argument för simhall i Fisksätra har varit att simkunnigheten är lägre i Fisksätra än i övriga Nacka. Enligt kommunen var 62 procent av Fisksätraskolans femteklassare simkunniga år 20111, medan siffran på Saltsjöbadens skolor var 100 procent.

Beslutet om simhallens placering kom redan 2015 och splittrade den styrande alliansen. Med bara en rösts marginal landade simhallen i Saltsjöbaden. Nu är frågan aktuell igen, inför upphandlingen. Kommunen har beslutat att ett och samma bolag ska både bygga, äga och driva anläggningen.

Eftersom företaget får sätta entrépris i nivå med jämförbara bad tror det socialdemokratiska oppositionsrådet Khashayar Farmanbar att det blir dyrt.

– Med tanke på att de ska bygga spa-anläggning och gym kan två jämförbara bad vara Sturebadet och Centralbadet. Många kommer inte ha råd med inträdet. Det tycker vi är orimligt, säger han.

Entrépriset på Centralbadet är 250 eller 350 kronor beroende på veckodag. Men sådana priser är inte aktuella, enligt kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M):

– De är ute och cyklar. Varför skulle det kosta som Sturebadet? Det är inte ett spa av den karaktären. Badet ska vara tillgängligt för elever och allmänhet. Man måste se på målgruppen och anpassa priset efter det.

Khashayar Farmanbar (S) vill också ändra beslutet om den ersättningsbassäng som ska täcka upp för Näckenbadet medan den nya simhallen byggs.

– Men behovet av en simhall i Fisksätra är otroligt mycket större. För samma pengar som ersättningsbadet skulle vi kunna bygga en ordentlig bassäng i Fisksätra. Det är bara prestige att man inte gör så. Det vore bättre för båda stadsdelar. Vi har få simhallar per capita.

Beslutet om simhallens placering och upphandlingen är redan fattade. Ska de inte följas?

– I grunden är vi inte för att riva fattade beslut. Men det här är så pass galet att vi vill skicka signalen till majoriteten att vi finns här som stöd om ni vill släppa prestigen och ändra er.

Men majoriteten har inga planer på att ändra sig och lägga ersättningsbassängen i Fisksätra, enligt kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M):

– Du kan ju inte ha två simhallar bara några kilometer ifrån varandra. Nu rustar vi dessutom upp Fisksätra holme med ett avgränsat utomhusbad. Att ha en utebassäng till i området känns inte så jättegenomtänkt.

Aktivisterna i Macka kommun tycker att ni ”serverar räkmackor till redan bemedlade” genom att ge Saltis simhallen. Gör ni det?

– Vi placerar en jättefin multisporthall i Fisksätra. Om jag bara brydde mig om Saltsjöbaden skulle vi ju lägga sporthallen där också. Jag delar inte hatet mot Saltsjöbaden. Det är skadligt.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Nacka bästa cykelkommunen

Nacka är Stockholms läns bästa cykelkommun och intar en fjärdeplacering i landet. Vallentuna är sämst, enligt Cykelfrämjandets årliga kommunjämförelse.

© 2022 Stockholms Fria