• Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Stockholm den 12 november 2016 samlade ca 600 personer.
Stockholms Fria

”NMR är i en upptrappningsfas”

Nazistiska NMR har synts mycket, senast på Östermalmstorg. ”De befinner sig i en upptrappningsfas och vill vinna territorium”, säger Carl Tullgren som bevakar rörelsen.

I februari delade medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) ut flygblad vid Åsö grundskola i samband med att förintelseöverlevaren Emerich Roth föreläste. En 15-åring på skolan misshandlades och en 22-årig nazist greps, misstänkt för brott mot knivlagen. I mitten av mars utbröt slagsmål i Järna, i samband med att organisationen delade ut flygblad. Och i lördags sågs medlemmar sprida sitt budskap utanför Sturegallerian.

– Att de stod på Östermalmtorg i helgen är en taktik de använt så länge de har funnits. Varje lördag klockan tolv står man på ett torg några timmar och delar ut flygblad. Ofta sticker de innan det närmar sig bråk, säger journalisten Carl Tullgren, tidigare aktiv i Researchgruppen som skriver en bok om den rasideologiska miljön i Sverige under 2000-talet.

Den här gången drabbade NMR samman med polisen. En person greps och är nu misstänkt för brott mot knivlagen. Om årets händelser innebär en ovanligt intensiv aktivitet för organisationen beror dock på vad man jämför med, säger Carl Tullgren.

– Det är intensivt nu, men åren kring 2007 var långt mycket värre. Då var det naziaktiviteter i Stockholm nästan varje helg. Det går i intervaller. Senaste åren har det varit lite lugnare för folk har suttit inne. Det är en extremt hierarkisk organisation. När drivande människor finns tillgängliga händer det saker.

Enligt Jonathan Leman, researcher på Expo, har organisationen i Sverige som helhet varit ungefär lika aktiv under årets första tre månader som motsvarande period i fjol.

– Det är i stort sett samma nivå, menar han.

Hur många som är aktiva i NMR är oklart, men demonstrationen mellan Kungsträdgården och Mynttorget i november i fjol samlade 600 personer. Det är deras största mobilisering hittills. Tidigare har man ofta riktat in sig på platser utanför Stockholm, som Södertälje, Uppsala och Mälardalen, enligt Carl Tullgren.

– Det handlar om var det har funnits motstånd. Den militanta antifascismen har inte setts ute på gatan på länge. Då vill man vinna territorium som man varit nekad tidigare.

Klart är att NMR gynnats sedan Svenskarnas parti (f d Nationalsocialistisk front) lade ner 2015.

– Tidigare har NMR varit isolerade i den rasideologiska miljön. De höll sig på sin kant och det var mycket interna bråk. Men efter att Svenskarnas parti lagt ner finns inget annat kvar.

Synen på organisationen i högerextrema nyhetskanaler som står Sverigedemokraterna nära har också förändrats.

– Även om man inte samarbetar utåt ses NMR som en del i samma kamp för att rädda Sverige, säger Carl Tullgren. Man syns i varandras medier och tar inte avstånd som tidigare. Åsikter som ”de är inte nazister men media kallar dem det”, dyker upp i kommentarsfält.

Tröskeln för att engagera sig har sänkts. Nu har gruppen också börjat arbeta mer aktivt för att knyta kontakter utanför rörelsen.

– Man har börjat sälja organisationen på ett annat sätt. Förr sågs NMR som en sekt, även av andra nazister. Idag är det inte alls så. Man vill bli inkluderande, samtidigt som man ju fortfarande hyllar Hitler och NSDAP, säger Carl Tullgren.

När Expo granskade NMR under 2015 konstaterade de att nästan en tredjedel av de kartlagda medlemmarna inte kunde knytas till tidigare engagemang inom extremhögern. Carl Tullgren bekräftar den bilden. Det finns nya vägar in i organisationen, menar han.

– Tidigare har många rekryterats genom vänskapsband. Nu verkar fler söka medlemskap via facebookgrupper och liknande.

Han har också lagt märke till en ny åldersgrupp bland de aktiva.

– Tidigare var det mycket en ungdomsrörelse. Nu kommer det in vuxna och medelålders, som vid Sturegallerian senast. Det är nytt.

Även i andra delar av landet har nazister varit synliga på sistone. I november placerades en bomb vid Syndikalistiskt forum i Göteborg och vid två olika tillfällen i januari i år har sprängladdningar placerats vid flyktingboenden i staden. Flera personer med koppling till NMR sitter häktade för inblandning i flera fall av bombdåd, skriver Expo.

Carl Tullgren spår ökade aktiviteter i Stockholm, mot bakgrund av hur situationen tidigare har utvecklats.

– När det dyker upp motstånd, vilket historien visat att det gör, trappas det upp för att sedan försvinna en tid igen. Nu befinner sig NMR i en upptrappningsfas. Jag tror att de kommer att fortsätta synas på gatan med jämna mellanrum, och mötas av motstånd antingen från vänsterhåll eller hamna i storbråk med polisen och åtalas.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria