• Senaste gången som NMR genomförde en förhandsutlyst demonstration i Stockholm var 2013, då till stöd för grekiska Gyllene gryning. Ett 80-tal personer deltog.
Stockholms Fria

Nazister normaliseras i den nationella rörelsen

NMR är ensam naziorganisation och samlar nu styrkorna inför en manifestation i Stockholm. Carl Tullgren analyserar den våldsamma rörelsen.

Sex månader efter den förra stora demonstrationen i Borlänge på första maj har det blivit dags för Nordiska motståndsrörelsen (NMR) att kraftsamla igen. Denna gång i Stockholm, en stad som rörelsen har haft notoriskt svårt att få ihop några större mängder i. Antalet deltagare i det fåtal demonstrationer som har arrangerats inom den rasideologiska miljön har dalat efter splittringarna inom Salemmanifestationerna (2000–2010) och nedläggningen av Folkets marsch (2005–2008).

Efterföljaren till Salemmanifestationerna, Stoppa svenskfientligheten, samlade i november 2011 runt 500 personer, att jämföra med nästan 1 000 personer tre år tidigare i Salem. Hösten 2013 höll Svenskarnas parti en demonstration i Stockholms innerstad under parollen ”1000-tals år av svenskhet” och samlade då runt 250 personer. Året därpå, som slutspurt i valrörelsen, sjönk antalet till 150.

2013 höll NMR en egen demonstration till stöd för gripna i Gyllene gryning i Grekland. Rutten gick från Karlaplan till den grekiska ambassaden på Kommendörsgatan. Hela demonstrationen kantades av våldsamheter och minst en behövde sjukhusvård. Då hade ett 80-tal hörsammat kallelsen och det var senast organisationen höll en förhandsutlyst demonstration i Stockholm.

När NMR nu åter samlas är förhoppningarna höga och målet är att överträffa antalet deltagare på första maj i Borlänge. Då samlade man totalt omkring 300 personer och troligtvis deltar ungefär lika många denna gång, men den svans av sympatisörer som utgjorde mer än halva demonstrationen då stannar med stor sannolikhet hemma den 12 november.

Det återstår dock att se om nätverkandet via nationella alternativa medier kommer att bära frukt utanför internet. NMR har skickligt utnyttjat den publicitet som följt på Nya tiders uppmärksammade deltagande på bokmässan och publicerat flera artiklar om den egna verksamheten i anslutning till mässan. Och en av alternativmediernas större poddar, Ingrid och Conrad (drivs sedan 2015 av Ingrid Carlqvist, Dispatch International, och ”Conrad” från ”Radio Realism”) länkas flitigt på den egna hemsidan Nordfront.

NMR har också tagit tillfället i akt att profilera sig i anslutning till en gruppvåldtäkt som ägde rum på Gotland nyligen. Två helger i rad har man skickat aktivister till Gotland från resten av landet för att propagera och en film där en medlem boende på Gotland konfronterar några utpekade misstänkta har fått stor spridning. Samme man anklagas för att ha hotat åklagaren i fallet.

Samtidigt har en del för rörelsen negativa händelser präglat den senaste tiden. En man i Helsingfors avled efter en misshandel i september. Mannen protesterade mot en flygbladsutdelning arrangerad av den finska grenen av NMR. Enligt rörelsen rörde det sig om en ”tillrättavisning” och man menar att skadorna inte behöver ha med det att göra. Men faktum kvarstår, mannen är död och myndigheterna verkar slå ner hårt på organisationen. Händelsen är heller inte unik, samma metod och resonemang har använts tidigare när förbipasserande protesterat. I Åkersberga, Uppsala och Gävle har liknande skett, dock utan att någon avlidit.

I Stockholm finns idag ett 20-tal aktivister i NMR. Flera har varit aktiva i många år och deltar på i princip alla aktiviteter, i Sverige som i utlandet. De greps och dömdes för attacken i Kärrtorp 2013 och var åtalade för mordförsök i Hökarängen samma år, men friades. Flera väntar nu på åtal efter en spontan demonstration vid Medborgarplatsen i våras, vilken slutade med bråk med polisen. Bland det 40-tal som greps var drygt hälften från Stockholmsområdet, en majoritet med ett långvarigt engagemang.

Dessa har på sistone varit mycket aktiva med propagandaspridning i främst Söderort. I sig inte ett bevis på en växande organisation – det kan lika gärna handla om accelererad marknadsföring inför den kommande demonstrationen. Att spreja slagord eller sätta upp klistermärken kräver sällan planering eller längre erfarenhet, inte heller riskerar man bråk med polis eller motståndare.

Några av de drivande, inklusive den så kallade nästesledaren för Stockholm, har dessutom tillbringat de senaste månaderna i fängelse. Det kan också ha inverkat på vilka propagandametoder man använder. Efter demonstrationen på Medborgarplatsen har inga offentliga flygbladsutdelningar hållits i Stockholm.

Samtidigt mår Nordiska motståndsrörelsen i dagsläget bättre än på länge. Runt om i landet har man kunnat fånga upp resterna av Svenskarnas parti som lades ner 2015 och NMR är i dag den enda nationalsocialistiska organisationen som existerar, annat än som kompisgäng.

NMR har dessutom lyckats få acceptans inom en bredare nationell miljö. Det är inte längre ovanligt att personer med sympatier till höger om Sverigedemokraterna, men som ändå röstar på dem, ser NMR som vilken grupp som helst som värnar om dem och deras framtid. Tidigare har det funnits i princip vattentäta skott mellan den större så kallade Sverigevänliga rörelsen och NMR. I dag är de närmare varandra än någonsin.

Därmed inte sagt att de som nu delar material från NMR i sociala medier kommer att synas på gatan den 12 november. Traditionellt har den miljö som uttrycker ett visst stöd på internet varit oerhört svår att mobilisera annat än i forum och sociala medier. Det gäller även i mindre kontroversiella sammanhang, som på Folkets demonstration i Stockholm i september. Trots 10 000 i facebookgruppen kom inte ens 300 personer till Raoul Wallenbergs torg. Att NMR skulle samla fler än i Borlänge är med det i åtanke inte särskilt troligt, även om man tar hänsyn till att de finska och norska grenarna kommer att medverka.

Fakta: 

FAKTA

• Den 12 november demonstrerar Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i Stockholm under parollen ”Stoppa främlingsinvasionen” från Norrmalmstorg till Mynttorget. Bland talarna märks bl a nazisten Vera Oredsson som var med i Hitlerjugend som liten och som under 60 år drev nazistiska Nordiska rikspartiet (NRP) med sin make Göran. Sverigedemokraternas första partiledare Anders Klarström var en av medlemmarna i NRP.

• NMR bildades som Svenska Motståndsrörelsen (SMR) 1997. Leds idag av Simon Lindberg från Kristianstad som tog över efter grundaren Klas Lund i oktober 2015. I samband med det började beteckningen NMR användas oftare. Det finns en finsk och en norsk gren av rörelsen då man vill se en pannordisk federation, men NMR styrs i huvudsak av svenska aktivister med bas i Dalarna.

• Antalet aktiva medlemmar i Sverige uppskattas till minst 150, plus ett okänt antal stödmedlemmar. NMR har politiska representanter i Borlänge och Ludvika. De ledande aktivisterna Pär Sjögren och Per Öberg sitter i respektive kommunfullmäktige, ”inkuppade” på SD-mandat.

• Tidigare ledaren Klas Lund var dömd för dråp, rån och grovt vapenbrott och på 90-talet drivande inom Vitt ariskt motstånd, VAM. Aktivister med anknytning till SMR låg bakom mordet på fackföreningsledaren Björn Söderberg 1999. På senare år har organisationen främst uppmärksammats för attacken i Kärrtorp 2013.

• Vid en demonstration anordnad av V och Fi på Gotland den 16 oktober i år blev en kvinna slagen med en sköld av en av de tillresta NMR-medlemmarna. I september misshandlades en man till döds i samband med en NMR-demonstration i Helsingfors.

• Skribenten Carl Tullgren är journalist och tidigare medlem i Researchgruppen. Skriver just nu en bok om den rasideologiska miljön i Sverige på 2000-talet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria