• Seko har varit drivande i att få till en större facklig demonstration mot NMR. "De är en kraft som är inriktade på att krossa oss", säger Gunnar Westin på Seko.
Stockholms Fria

Nazister möts av enad fackrörelse – och snöbollskrig

När nazistiska NMR marscherar på lördag manar antifascister till ”snöbollskrig” och flera fackliga organisationer har mobiliserat sina medlemmar.

Tågvärdar, byggare, elektriker, restaurangarbetare, vårdbiträden och postarbetare. Det är några av de yrkesgrupper som representeras i lördagens demonstration mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Flera fackliga organisationer är engagerade. Seko Stockholm har varit drivande och menar att det är ett fackligt ansvar att ”bygga ett brett motstånd mot nazisterna”.

– Nordiska motståndsrörelsens projekt syftar till att bygga upp en terrorrörelse som arbetar aktivt för att genom hot, skrämsel och ibland direkt våld avskaffa och upphäva de demokratiska rättigheter som arbetarrörelsen har tillkämpat sig i det här samhället, säger Gunnar Westin, vice ordförande i Seko Stockholm och ansvarig för kommunikations- och organisationsfrågor.

Gunnar Westin menar att alla demokratiska krafter behövs i kampen mot nazism, och kanske särskilt fackliga organisationer.

– Vi står för principer som är rakt motsatta allt de står för. Och de är en kraft som är inriktade på att krossa oss. Ett kommunalråd i Skurup som också var kassör för Byggnads utsattes för mordbrand. ”NMR” hade någon klottrat utanför hans hem. Den här organisationen agerar direkt mot oss, det är elementärt självförsvar att demonstrera.

Helgens manifestation är speciell då den samlar deltagare från flera olika fackförbund. Gunnar Westin berättar att Seko har tryckt upp 6 000 flygblad och att alla förtroendevalda är positiva. Men han hade hoppats att ännu fler fack skulle delta.

– Men det är ovanligt att fackföreningar organiserar motdemonstrationer mot de här krafterna, det var länge sedan sist, säger Gunnar Westin. Svensk fackföreningsrörelse har inte en så stark tradition att mobilisera medlemmar på gatan i opinionsyttringar. Det är inte självklart som i vissa andra delar av världen.

– Men vi kommer att fortsätta arbeta på det här sättet. Jag hoppas att lördagens manifestation blir bra och att vi på basis av den erfarenheten kan se en större uppslutning även från andra fackförbund framöver, säger Gunnar Westin.

En av talarna på lördag är Jenny Bengtsson från Hotell- och restaurangfacket (Stockholm-Gotland). Hon menar att den etniska och religiösa mångfalden i arbetslivet gör kampen mot nazism till en i högsta grad facklig fråga. Hennes tal kommer dock inte att handla om NMR.

– Jag hade först tänkt tala om nazismen, men kände att jag inte ville ge dem det utrymmet. Istället ska jag tala om vår bransch och våra medlemmar och facklig verksamhet, säger hon till tidningen Hotellrevyn.

Demonstrationen hålls på Sergels torg klockan 11. Förutom Seko Stockholm deltar bland andra Hotell- och restaurangfacket, Kommunals sektion vid Gullmarsplan, SSU och Ung vänster Stockholm samt Unga byggare och Unga elektriker.

Den fackligt-politiska motdemonstrationen vid Sergels torg är stillastående. Även andra antifascistiska demonstrationer och initiativ hålls på lördagen.

Nätverket Kämpa Stockholm där bland andra Linje 17 mot rasism, SUF Stockholm och Allt åt alla ingår ska hålla en stor motdemonstration i närheten av den nazistiska demonstrationen. Mötesplatsen är vid denna tidpunkt inte angiven. Demonstrationen syftar till att visa ett mer aktivt motstånd: ”Vi tror att det är många som vill visa nazisterna att de inte ska få paradera ostört, göra det jobbigt för dem och myllra omkring i området så det inte bara är för dem att ostört trava på. Det ska aldrig vara lätt för dem att vara på gatorna”, skriver arrangörerna.

I onsdags utannonserades också ett ”snöbollskrig mot raskrig” av samma nätverk. Aktivister uppmanas sprida ut sig i smågrupper runt Kungsträdgården och kasta snöboll på nazisterna. ”De vill ha en vit värld. Det ska vi ge dem. I ansiktet”, skriver de.

Antifascister väntas sluta upp från bland annat Uppsala, Malmö och Helsingborg. På Facebook har över 1 600 personer uppgett att de kommer på Kämpa-demonstrationen och 2 400 är intresserade.

Fakta: 

Nazimarscher och motdemonstrationer 12/11

• Nazistiska NMR samlas klockan 11 vid Kungsträdgården för att gå över Strömbron via Slottskajen till Mynttorget.

• Fackliga, asylrättsliga och partipolitiska grupper samlas kl 11 vid Sergels torg. Här talar Jenny Bengtsson, Hotell- och restaurangfacket Stockholm-Gotland; Håkan Blomqvist, Rött Forum; Ntobuah Julius Mvenyi, Folkkampanj för asylrätt; Ali Rahimi, för ensamkommande flyktingungdomar och Sanna Tefke, Kommunal Gullmarsplan.

• Den antifascistiska motdemonstrationen Kämpa Sthlm hålls kl 11 i närheten av Kungsträdgården. Deltagare i Snöbollskrig mot raskrig möts kl 11 på Gustav Adolfs torg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria