• I samband med att moskén var öppen för morgonbön sprejades hakkors och dödshot på fasaden.
Stockholms Fria

Rasistattack mot moské i Bredäng

Det är andra gången på kort tid som moskén i Bredäng utsätts för hot. Nu får medlemmarna bevaka moskén på egen hand.

En moské i Bredäng vandaliserades vid åttatiden i lördags morse. Händelsen ägde rum efter morgonbönen och alla hade gått hem utom en person som var kvar i lokalen.

Plötsligt kom några in och kastade smällare, sprejade hakkors och dödshot på väggarna.

– Det var enorma mängder rök i moskén. Han som var i lokalen skadades inte fysiskt men blev mycket skrämd efter händelsen, säger Orhan Karan, ordförande i Sätra islamiska kulturförening, till P4 Stockholm.

Moskén utsattes för en tid sedan för hot i form av anonyma brev och efter lördagens attentat väljer kulturföreningen att själva bevaka moskén då man fått avslag på kameraövervakning. Polisen har enligt Orhan Karan uppmanat medlemmarna att vara ”mer observanta” framöver.

Mustafa Tumturk, styrelseledamot i Sveriges muslimska råd, tycker att attacken är ett tecken på att hela tidsandan är upptrissad.

– Det här är ingenting man hade väntat sig, men folk är mer oroliga nu än tidigare. Man känner inte igen Sverige längre. De som utsätts för den här typen av attentat kommer också ofta från väldigt oroliga områden och har upplevt rädsla på riktigt. Jag tror inte folk förstår vilka känslor de väcker till liv, säger Mustafa Tumturk som var med och grundade moskén i Bredäng 1995, till TT.

Polisen har rubricerat händelsen som skadegörelse och hets mot folkgrupp.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2022 Stockholms Fria