Stockholms Fria

Ledande fascister till Sverige i maj

För andra gången i år samlas fascister från Europa och USA för ett viktigt möte i Sverige.

Mötet är hemligt och ska samla de mest inflytelserika strategerna i den så kallade identitära rörelsen. Träffen går under namnet Scenska, rapporterar den brittiska tidningen Searchlight.

Syftet med mötet ska vara att lägga upp planerna för rörelsens internationella strategi. Brexit och det franska valet följs noga av strategerna, enligt artikeln.

SFT har varit i kontakt med Searchlight som säger att mötet är planerat till den 20 maj i Sverige.

– Det blir mindre än förra gången och de hävdar att säkerheten kommer att vara mycket hårdare, berättar Gerry Gable, redaktör och grundare av tidningen Searchlight.

Det förra mötet ägde rum på Södermalm den 25 februari i år. Då hölls den nionde konferensen under namnet Identitär Idé, med talare som Daniel Friberg (Arktos, Motpol.nu), Dan Eriksson (fd Svenskarnas Parti, Motgift, ordförande för tankesmedjan Europa Terra Nostra), Jason Reza Jorjani (medgrundare av Altright.com och redaktionschef för Arktos) och Henrik Palmgren (Red Ice).

Searchlight kan beskrivas som en brittisk motsvarighet till Expo och har funnits sedan 1964. Organisationen har bland annat lyckats stoppa den inflytelserika amerikanska fascisten Richard Spencer från att besöka Ungern och har fått honom helt svartlistad i Storbritannien, enligt Gerry Gable. Spencer uppges ha nära kopplingar till Steve Bannon, som var Donald Trumps rådgivare fram till den 5 april i år och sägs vara den som har skapat begreppet alt-right.

– Amerikaner ska komma till mötet i Sverige, men inte från Richard Spencers håll enligt våra källor, säger Gerry Gable.

Alt-right eller den identitära rörelsen är sprungen ur den franska ideologiska strömningen nouvelle droite, den nya högern, som uppstod i slutet av 1960-talet som en reaktion på 68-rörelsen. Den blev ett sätt att förnya fascismens idé och praktik efter världskriget.

Flera historiker, som Roger Griffin, benämner den nya högern som nyfascister. Själva kallar de sig identitärer. Jämlikhet, liberal demokrati och det mångkulturella samhället är några huvudfiender.

Den svenska fascisten Daniel Friberg har blivit en portalfigur genom bokförlaget Arktos och sajterna Motpol och nya Altright.com, som startade i januari 2017. Richard Spencer är amerikansk redaktör för sajten, Daniel Friberg europeisk. Kretsen kring Friberg är baserade i bland annat Ungern och USA.

Identitärer blandar Weimartidens radikalkonservativa tänkare som Carl Schmitt och Oswald Spengler med traditionalistiska filosofer som Julius Evola. Här samsas traditionell auktoritetstro och hjältedyrkan med antiegalitarism och etnopluralism – liksom parapsykologi och en konspiracistisk världsbild. De är även inspirerade av vänsterfilosofen Antonio Gramscis teori om kulturell hegemoni och menar att politisk makt nås genom att utöva inflytande på kultur och värderingar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria