• Nordisk ungdoms talesperson Fredrik Hagberg har en bakgrund i Nationaldemokraterna. Ur NU:s video från söndagens demonstration.
Stockholms Fria

Här är fascisterna som gick till attack mot flyktingdemonstration

SFT granskar Nordisk ungdom som skapade tumult under en demonstration vid Mynttorget våren 2017.

Söndagens attack mot en manifestation vid Mynttorget för ensamkommande ungdomar väckte stor upprördhet. Barn och äldre, politiker, kuratorer, flyktingar och socialarbetare fanns bland deltagarna.

– Jag såg flera slag som måttades från nazisterna. Det var väldigt obehagligt och det är tur att inget allvarligare hände, säger en av de närvarande, Stockholms äldreborgarråd Clara Lindblom (V) till Fria Tidningen.

Bakom attacken står Nordisk ungdom (NU). Men vilka är de? Nordisk ungdom grundades 2010 av ledande personer ur Nationaldemokraternas ungdomsförbund och är en av flera strömningar inom vit makt-miljön. NU är en del av den så kallade identitära rörelsen, där etnopluralism är en central idé. Istället för att tala om ras säger man att det finns en fast etnisk identitet och att människor med olika bakgrund inte kan leva tillsammans. Utomeuropeisk invandring ses som ett hot mot ”skandinavisk identitet” och ”europeisk civilisation”. Daniel Fribergs förlag Arktos, bloggportalen Motpol och de tidigare SDU-ledarna Gustav Kasselstrand och William Hahne, som är i startgroparna med ett nytt parti, är en del av samma idéströmning.

Nordisk ungdom är en liten rörelse och har troligen bara ett fåtal aktiva i dagsläget.

– Som mest hade de runt 1 000 medlemmar, men det var flera år sedan. Nu är det nog inte så många och de är aldrig mer än 30 personer på någon aktivitet, säger Mathias Wåg från Researchgruppen, expert på den rasideologiska miljön.

Istället fokuserar de på spektakulära aktioner. Mest uppmärksamhet fick de kanske i november 2013 när de tårtade kvinnan som tidigare hade tårtat Jimmie Åkesson.

Centralt för att förstå den här typen av fascistisk organisering är att det handlar om att skapa reaktioner som kan filmas, redigeras och spridas på nätet. Som de själva skriver i sin presentation på hemsidan: ”Vi jobbar smart och effektivt för att uppnå resultat. Vi är alltid beredda att utvärdera och förbättra tidigare metoder. Vi är här för att göra skillnad. Det vi gör ska vara snyggt och effektfullt. Vi skapar reaktioner och intryck och vi påverkar omgivningen genom att alltid vara färgstarka.”

– Deras projekt är alltid metapolitiskt. Filma varje aktion och använda i propagandasyfte. De attackerar inte som Nordiska motståndsrörelsen med flaskor och knivar, men ställer sig så att det ska bli slagsmål och de får ”försvara sig”, säger Mathias Wåg.

Förra året gick NU in för att störa Prideparaden i Stockholm. På den egna videon ses fascisterna veckla ut en banderoll och det blir lite bråk med polis och Pridedeltagare. Man samarbetar även med andra grupper inom vitmakt-rörelsen. ”Nordisk ungdom har också deltagit i politiska manifestationer tillsammans med Svenskarnas parti och organiserat medborgargarden under upploppsvågen i Stockholms förorter våren 2013”, skriver Markus och Tomas Lundström i artikeln ”Hundra år av radikal nationalism” (Det vita fältet III. Samtida forskning om högerextremism, 2016).

Demonstrationen för de ensamkommande på Mynttorget ser Nordisk ungdom som en ”del i försöken att översvämma Sverige och Europa med invandrare från Mellanöstern med närområde”. De ser sin aktion som en sund reaktion på den ”vansinnespolitik” som förs. Under protesten skanderar de ”ut med packet” och ”Mohammed, Abdullah, go away” och skapar några konfrontationer. Så är aktionen över, på tio minuter.

Nordisk ungdom använder alltså provokationen som metod. Syftet är att spela in de förväntade reaktionerna. Väl hemma kan ramsorna, de hastiga kamerarörelserna och det pålagda ljudspåret på filmerna också fungera sammansvetsande och stärkande för den egna stridsviljan:

– Jag var ju lite sugen på att haka på den här gången. Framför allt efter den senaste motdemonstrationen mot en liknande demonstration på Södermalm. Där det gick lite vilt till. När man ser sånt här och inte är på gatan lika ofta som tidigare så blir man ju klart taggad, säger Patrik Forsén i NU-podden Sluggers aktuella avsnitt ”Sextanter och flyktingbarn”. Forsén är en av organisationens grundare.

En annan central person i Nordisk ungdom är Fredrik Hagberg, som tituleras talesperson. Kriget i Ukraina har varit en nytändning för fascisterna och i slutet av april besökte Fredrik Hagberg Ukraina och konferenserna Intermarium och Reconquista. Han var inbjuden för att tala och framhöll att svaret på den utomeuropeiska invandringen till Skandinavien är ”segregera, internera och repatriera”.

SFT har tidigare rapporterat att Nordisk ungdom sedan många år också har kontakt med polska högerextremister och har arrangerat bussresor till rasistiska demonstrationer i Polen sedan 2011. Fascistiska Casa Pound i Italien ska också ha besökt Nordisk ungdom i Sverige. NU inspireras av organisationens metod att ockupera hus och starta sociala center.

I videon från söndagens attack är NU-aktivisterna uppenbart aggressiva och puttar på människor. Enligt Nordisk ungdoms hemsida tränar medlemmarna kampsport och sparring varannan vecka i en lokal i Stockholm. Samtidigt säger Fredrik Hagberg i en podd att NU inte förespråkar våld, utan endast ”självförsvar”.

– Men se på bilderna från deras sommarläger med polackerna. Bara kampövningar och slåss med eller mot kniv, påpekar Mathias Wåg.

Betyder det att Nordisk ungdom skulle kunna bli ett ännu större fysiskt hot om de blev fler? Nej, tror Mathias Wåg, det är inte deras strategi. Istället fungerar det så att olika fascistgrupper kompletterar varandra.

– De vill förstås att det ska kännas hotfullt, men de är inget våldshot på samma sätt som NMR, det är en ”smartare” typ av våldsanvändning, menar Mathias Wåg.

Läs även en tidigare artikel av Mathias Wåg om Nordisk ungdom: ”Nordisk fascism för det tredje millenniet” (skriven 2011).

Fakta: 

Några andra NU-verksamheter

• Dackeinstitutet. Tankesmedja som kallar sig ”kristen och konservativ”. Drivs av Björn Herstad (fd KDU, Nationaldemokraterna, tidningen Nationell Idag) och Patrik Forsén (fd Nationaldemokraterna och ledare inom NDU, en av grundarna av Nordisk ungdom 2010). Håller den 27 maj en konferens under namnet ”Mellankrigstidens motreaktioner”.

• Nordic Wear. Säljer ”kläder för den moderna vikingen”, bl a Thor Steinar, ett favoritmärke i den rasideologiska miljön. Thor Steinar. Startade 2013 och ägs av Scandza Media AB (tidigare Grundbulten), med Patrik Forsén som vd.

• Sluggers. En podcast som drivs av Patrik Forsén samt Fredrik Hagberg, som också har en bakgrund inom Nationaldemokraterna och idag är ledare och talesperson för Nordisk ungdom sedan 2015.

• Auctoritas AB. Erbjuder konsulttjänster och bedriver handel med mineraler. Björn Herstad är ordförande. Har av Expo beskrivits som en av Wiking Minerals största delägare. Wiking Mineral ägs till största del av Patrik Brinkmann som stödjer flera nazigrupper i Europa. Fascisten Daniel Friberg har tidigare varit vd och styrelseledamot för Wiking Mineral.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fascister mobiliserar inför våren

Huliganer tog initiativ till ”medborgargardet” som attackerade människor vid centralen i fredags och nya aktioner planeras redan, enligt Researchgruppens Mathias Wåg. SFT ger bakgrunden till helgens fascistiska aktiviteter.

© 2024 Stockholms Fria