Fascister mobiliserar inför våren | Stockholms Fria
  • Stockholms fascister samlades under gemensam flagg för en "regeringskritisk" demonstration i lördags, dagen efter att en mobb attackerat oskyldiga kring centralen.
Stockholms Fria

Fascister mobiliserar inför våren

Huliganer tog initiativ till ”medborgargardet” som attackerade människor vid centralen i fredags och nya aktioner planeras redan, enligt Researchgruppens Mathias Wåg. SFT ger bakgrunden till helgens fascistiska aktiviteter.

På kvällen den 29 januari ger sig en grupp maskerade aktivister ut vid Stockholms centralstation för att attackera människor med förment utländskt utseende och dela ut hatiska flygblad med rubriken ”Nu får det vara nog”.

Dagen därpå skriver facebookgruppen ”Vi som stödjer Sveriges medborgargarde”: ”Bra jobbat alla igår som var ute och visade slöddret var skåpet ska stå igår i centrala Sthlm!”. Administratören länkar bland annat till nazistiska sajten Nordfront vars artikel ”Huliganer spöar kriminella invandrare i Stockholm” kallas ”Sanningen” om vad som hände.

Redan där skär sig bilden av ett så kallat ”medborgargarde”. Det är inte medborgare i allmänhet utan fascister och huliganer som misstänks ligga bakom mobben.

Sidan ”Vi som stödjer Sveriges medborgargarde” bildades den 24 maj 2013, enligt egen utsago för att ”få ett slut på oroligheterna i förorterna” och ”jaga bort packet som håller på och förstör”. Sidan har varit inaktiv i över ett år men vaknar plötsligt den 18 januari i år. Då ”ordningsmakten inte kan upprätthålla lag och ordning” när det gäller sexualbrott anser sig gruppen behöva ta tag i problemen.

Husbykravallerna

Senaste gången ett fascistiskt medborgargarde intog gatorna var efter kravallerna i Husby i maj 2013. Svenska motståndsrörelsen, Nationell ungdom och Svenskarnas parti gjorde gemensam sak med huliganer och utförde ”vandringar” på olika orter. I Storvreten gick man till attack mot en grupp ungdomar, bland annat ska en 15-åring ha misshandlats.

Personer bakom de attackerna ligger också bakom en annan Facebook-grupp: ”Sveriges medborgargarde”. En kartläggning av personerna i gruppen som tidningen Expo gjorde 2013 visade att den bestod av å ena sidan fotbollshuliganer med gediget brottsregister, å andra sidan personer med högerextrem anknytning. Minst sju av de kartlagda männen hade koppling till nazistiska organisationer.

Fotbollshuliganer

Nu har alltså fascistgrupper återigen börjat samarbeta med våldsamma supportrar. Enligt en granskning i tidningen Expressen handlar det om att kunna samla fler till sina aktioner. Samarbetet tycks bekräftas i en Säporapport som tidningen refererar till: ”I Stockholm har vissa individer [inom Svenska motståndsrörelsen, red anm] också förhållandevis goda kontakter med individer i fotbollssupportermiljön i Stockholm”, står det.

Men enligt Mathias Wåg på Researchgruppen stämmer inte bilden att initiativet till en ökad samverkan mellan fascister och huliganer kommer från de högerextrema.

– Det stämmer inte att de högerextrema fått med sig firmorna som en svans, säger han. Det är DFG (Djurgårdens fina grabbar) som har tagit initiativet och skickat inbjudningar om medborgargardet och lördagens demonstration till andra firmor.

Enligt Wåg finns en överenskommelse mellan DFG och AIK:s Firman Boys om att ”ta över gatorna”. Kommande aktioner planeras redan.

­­­– De ser ett hot mot sina områden och måste ”gå ut som grabbar och försvara staden”, säger han. Hela retoriken efter Köln och We are Sthlm kretsar kring att ensamkommande flyktingbarn skapar osäkerhet. Polisen har också gått ut och pratat om några hundra marockanska barn utan asylskäl som de tappat greppet om. Allt blir en del i en högerextrem retorik där man menar att ”samhällskontraktet är brutet”, att staten inte kan garantera medborgarna skydd och att de nu måste ut och göra Stockholm till en trygg plats.

Avstånd mellan extremister

Fotbollsfirmorna är en spretig miljö. En del supportrar är högerextremister men samtidigt ska firmorna inte vara politiska. Och även om det förekommer samarbeten så finns ett markerat avstånd mellan de olika miljöerna. Särskilt denna gång. Mathias Wåg förklarar:

– En djurgårdssupporter tog initiativ till det medborgargarde som bildades efter Husbykravallerna. Men SMR (Svenska motståndsrörelsen) tog över, fick tolkningsföreträde, gav alla intervjuer och så vidare. Det gjorde att fotbollsgrabbarna drog sig ur. Den här gången hade de därför bestämt att nazisterna inte skulle bjudas in.

– Det såg man även på lördagen, inför demonstrationen. Nassarna samlades för sig och fotbollsfolket på sitt håll. Det handlar om vem som kontrollerar aktionen, säger Mathias Wåg.

­Men det är absolut inte tal om någon ”nolltolerans mot nazism” från fotbollssupportrarnas sida. Samarbetet sker återkommande. Huliganer var med även vid de nazistiska marscherna i Salem åren 2002–2009 och i attacker mot en Reclaim the streets-demonstration.

Demonstrationen

Dagen efter mobbens härjningar ägde ”Folkets demonstration” rum vid Norrmalmstorg med ett par hundra deltagare. Förutom huliganer kopplade till Djurgårdens och AIK:s firmor fanns en stor del av den högerextrema miljön i Stockholm representerad. Bara nazistiska SMR lyste med sin frånvaro.

Bland deltagarna fanns bland andra Jan Sjunnesson från Avpixlat, Daniel Friberg från nyfascistiska Arktos, Fredrik Hagberg från Nordisk ungdom och Jonas Andersson från nedlagda Svenskarnas Parti. Drivande bakom demonstrationen var Johan Widén, sverigedemokratisk politiker i Enköping och nämndeman vid Uppsala tingsrätt, skriver Expo.

Efter demonstrationen gick några deltagare till attack mot till synes slumpmässigt utvalda offer med ”fel” hudfärg. De delade ut sparkar och slag och använde flaggpålar som vapen. Tre personer greps. Expressen kallar förövarna ”polacker i 20-årsåldern”.

Nordisk ungdom och Polen

Fascistiska Nordisk ungdom har kontakt med polska högerextremister sedan flera år tillbaka. NU har arrangerat egna bussresor till demonstrationer i Polen sedan 2011 och i november 2014 höll grundaren Patrik Forsén ett tal i Warszawa, enligt Expo. Dessutom har en ledande företrädare i Nordisk ungdom polsk bakgrund.

Efter att nationalkonservativa Lag och rättvisa (PiS) fick regeringsmakten i november förra året är landet ett ännu mer inspirerande exempel för delar av den rasideologiska miljön. När demokratiaktivister samlades utanför polska ambassaden i Stockholm den 23 januari i protest mot den polska regeringens förslag om utökade övervakningsmöjligheter, arrangerade Nordisk ungdom en motdemonstration – till stöd för regeringen.

Europeisk inspiration

Förra helgens händelser i Stockholm bör ses som en del i ett större sammanhang. Flyktingkrisen, trakasserierna i Köln, kriget i Ukraina och de nationalkonservativa framgångarna i Polen har eldat på den fascistiska rörelsen. I Sverige har vi sett en ökad polarisering, skärpt lagstiftning gentemot flyktingar, hårdare retorik och nedbrända flyktingboenden.

Särskilt den politiska utvecklingen i öst verkar pådrivande. Svenska motståndsrörelsen samarbetar med ryska fascister och har medlemmar som deltar i kriget i Ukraina. Nordisk ungdom har ett samarbete med polska nationalister och katoliker och polska nationella i Stockholm har börjat bygga upp en stödorganisation för den polska regeringen.

Men svenska fascister inspireras också av händelseutvecklingen i vårt östra grannland. Någon vecka före fredagens attack delade administratören för facebookgruppen ”Vi som stödjer Sveriges medborgargarde” en länk om finska Soldiers of Odin med orden: ”Hoppas några där ute får lite inspiration”.

Soldiers of Odin bildades i finska Kemi när fler asylsökande började komma över gränsövergången i Torneå. De beskriver sig som en ”fosterländsk organisation som kämpar för ett vitt Finland” och patrullerar gatorna i flera städer för att ”öka säkerheten”. Flera kända nazister är medlemmar, men även ”vanligare män”, skriver Washington Post som nyligen uppmärksammat nätverket och de ökade spänningarna i Europa i en lång artikel.

Enligt egen utsago har gruppen verksamhet på 19 orter. Finska Hufvudstadsbladet som undersökt saken menar dock att dess betydelse är kraftigt överdriven.

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria