Polska och svenska fascister samarbetar | Stockholms Fria
  • Rafal Pankowski vid antirastistiska Never Again.
Stockholms Fria

Polska och svenska fascister samarbetar

Flera uppmärksammade rasistiska aktioner har skett i Polen på sistone. En del har arrangerats av partiet Ruch Narodowy som samarbetar med Nordisk ungdom.

I måndags greps 14 män misstänkta för en planerad attack mot ett asylboende i Nynäshamn. Flera antas ha kopplingar till det polska fotbollslaget Lech Poznan, precis som några av dem som greps vid Folkets demonstration 30 januari, uppger bland annat Aftonbladet.

De senaste månaderna har flera uppmärksammade rasistiska aktioner mot migranter ägt rum i Polen, både innanför och utanför arenorna. Fotbollssupportrar från Lech Poznan har deltagit med banderoller, sånger och rasistiska hejaramsor.

Liknande aktioner har även förekommit runt andra polska fotbollsklubbar. Vissa aktioner har organiserats av den högerextrema rörelsen Ruch Narodowy som har ett nära samarbete med Nordisk ungdom, enligt Rafal Pankowski, expert på polsk högerextremism vid den antirasistiska organisationen Never Again.

– Aktionerna har åtföljts av ett stort antal attacker mot minoritetsgrupper de senaste sex månaderna, trots att antalet migranter i Polen är få. Tyvärr infiltreras ofta östeuropeisk fotbollskultur av rasistiska ideologier, säger Rafal Pankowski i en mejlintervju med SFT.

Lech Poznan är en av de största polska fotbollsklubbarna. Enligt Pankowski har det funnits en huligangrupp av aktiva rasister bland Lech Poznans supportrar i många år.

– Never Again har många gånger beskrivit och varnat för deras verksamhet i våra rapporter om hatbrott och hets mot folkgrupp i Polen.

Fotbollsklubben har flera gånger straffats av Uefa för ”rasistiskt beteende” bland supportrar, bland annat för att man har hållit upp banderoller med rasistiska budskap. Men polska myndigheter har inte vidtagit några åtgärder, enligt Rafal Pankowski.

Fakta: 

Ruch Narodowy

• Ruch Narodowy (Nationaliströrelsen) bildades 2012 och blev ett parti 2014. Rörelsen arrangerar bl a en högerextrem marsch den 11 november varje år.

• Ruch Narodowy samarbetar med fascistiska Nordisk ungdom, som har deltagit i marschen i flera år. Nordisk ungdoms talesperson Patrik Forsén höll tal vid marschen 2014.

Källor: Expo, Rafal Pankowski

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria